Κλασσική Περίοδος 2

Η Μακεδονική Αυτοκρατορία
Φίλιππος ο Β'Γεννημένος το 382 π.Χ. ο Φίλιππος ο Β’ ανεβαίνει στον θρόνο της Μακεδονίας το 359 π.Χ.. Αναμένεται να μετατρέψει το Βασίλειο σε Αυτοκρατορία και καταφέρνει να φέρει στα ύψη τον Ελληνικό Πολιτισμό για άλλη μια φορά. Ως γυναίκα του θα πάρει την Μυρτάλη η οποία θα μετονομαστεί αργότερα σε Ολυμπιάδα. Η Ολυμπιάδα ήταν κόρη του Νεοπτόλεμου του Βασιλιά της Ηπείρου (Μολοσσών) και ήταν πριγκίπισσα. Το Βασίλειο των Μολοσσών θα συνδεθεί τώρα με το Βασίλειο της Μακεδονίας κάτι που δεν είναι τελικά εντυπωσιακό καθώς και τα δύο μπορεί να ήταν διαφορετικά ωστόσο και τα δύο ήταν Ελληνικά.

Το όραμα του θα είναι να ενώσει ολόκληρο τον Ελληνισμό και αυτό θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να το καταφέρει από τη στιγμή που θα ανέβει στον Μακεδονικό θρόνο. Στην αρχή θα χρησιμοποιήσει την διπλωματία ώστε να πείσει τους Έλληνες για μια κοινή εκστρατεία εναντίον των Περσών. Από αυτό μπορούμε να καταλάβουμε πως όλοι αυτοί οι πόλεμοι είχαν επηρεάσει ολόκληρο τον Ελληνισμό ενώ παράλληλα είχαν διχάσει τις πόλεις-κράτη μεταξύ τους. Μπορούμε επίσης να δούμε πως οι Πέρσες παρά την ήττα τους στους Περσικούς Πολέμους συνέχιζαν να ασκούν τις επιρροές τους στον Ελληνικό εξουθενωμένο κόσμο.

Για να καταφέρουν οι Έλληνες να δημιουργήσουν κάτι νέο και με επιτυχία να ξεφύγουν από την άσχημη κατάσταση που έχουν έρθει, θα χρειαστεί όχι μόνο ένα τολμηρό σχέδιο αλλά και ένας Δυνατός και Δυναμικός Έλληνας. Ο Φίλιππος παράλληλα είναι εκείνος που θα δει την Ελλάδα σαν ένα ολόκληρο έθνος και δεν θα δει τις πόλεις-κράτη ξεχωριστά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα γεννήσει έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς του κόσμου και θα καταφέρει την ένωση όλων των Ελλήνων.

Η συγκεκριμένη ιδέα ωστόσο δεν θα φανεί ως η καλύτερη από τον Ελληνικό Κόσμο κι οι ίδιοι θα στραφούν αντίθετοι σε κάθε είδους τέτοια σκέψη. Η επιθυμία όμως του Φιλίππου είναι έντονη κι έτσι θα ξεσπάσουν μάχες μέσα στην Ελλάδα. Η Αθήνα και η Σπάρτη που συνεχίζουν να είναι δύο μεγάλες υπολογίσιμες δυνάμεις αντιτίθενται σε τέτοιες ιδέες. Με τη νικηφόρα μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. όμως ο Φίλιππος θα καταφέρει επιτέλους να εκπληρώσει μέχρι ένα μέρος το όνειρο του. Αδιαμφισβήτητα ήταν μια ιδιαίτερης σκληρότητας μάχη και σίγουρα ο υπόλοιπος ελληνικός κόσμος θα διεκδικήσει αποτυχημένα εκ νέου την «ελευθερία» του λίγα μόλις χρόνια αργότερα. Η σκέψη του Φιλίππου όμως θα εκτιμηθεί αργότερα καθώς αποτέλεσε όχι μόνο σωτήρια λύση για την οριστική αντιμετώπιση των Περσών η οποία έπρεπε να γίνει σε κλίμα ομοψυχίας αλλά και καθοριστική για τον διαχωρισμό των Ελλήνων ως «Έθνος» από τους υπόλοιπους πολιτισμούς. Πολύ πριν το τέλος του Βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Β’ ο ίδιος θα καταφέρει να δημιουργήσει και την Μακεδονική Φάλαγγα η οποία θα αποτελέσει χαρακτηριστικό παράγοντα για την επικράτηση του Βασιλείου του και την ένωση του Ελληνισμού.

Στην μάχη της Χαιρώνειας θα συμμετέχει και ο γιος του Φιλίππου του Β’ και της Ολυμπιάδας, Αλέξανδρος ο Μέγας. Γεννημένος το 356 π.Χ. μετά τον θάνατο του πατέρα του θα καταφέρει να γίνει όχι μόνο ο καταλληλότερος συνεχιστής του αλλά και ένας Μεγάλος Έλληνας Ηγεμόνας.

Το 342 θα γίνει μαθητής του μεγάλου Έλληνα Φιλόσοφου και δημιουργού της λογικής, Αριστοτέλη. Ο Αριστοτέλης είχε ήδη στενές σχέσεις με το Μακεδονικό Βασίλειο καθώς ο πατέρας του ήταν γιατρός του Πατέρα του Φιλίππου. Μέσα από το πλούσιο έργο του ο Αριστοτέλης θα μας πληροφορήσει και για την γλώσσα που μιλούσαν οι Μακεδόνες. Αυτό άλλωστε είναι προφανέστατο καθώς οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες και όχι μόνο ομιλούσαν αλλά κι έγραφαν στην Ελληνική γλώσσα όπως κι όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες! Και ο Στράβων θα πει «ΕΣΤΙ ΜΕΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» δείχνοντας έτσι την Ελληνικότητα του Μακεδονικού Βασιλείου.

Σύμβολο του Μακεδονικού Πολιτισμού, φυσικά ο «Ήλιος της Βεργίνας». Ο 16άκτινος ήλιος θα αποτελέσει σύμβολο της δυναστείας του Φιλίππου του Β΄ όπως φαίνεται και από την χρυσή Λάρνακα που θα βρεθεί αιώνες αργότερα, την σύγχρονη εποχή, σε Βασιλικό Τάφο της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας. Στις μέρες μας θα συνεχίσει να μένει ζωντανός αφού σε μπλε φόντο θα χρησιμοποιηθεί ως σημαία για τις 3 Μακεδονικές περιφέρειες!

Το 336 π.Χ. έχει φτάσει και ο Βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β’ θα δολοφονηθεί κατά την διάρκεια του γάμου της Κόρης του Κλεοπάτρας, από τα χέρια του Παυσανία που θα βρει την ευκαιρία κατά την είσοδο στο θέατρο των Αιγών η οποία έγινε χωρίς σωματοφύλακες για λόγους εντυπωσιασμού. Η Δολοφονία του θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Χρυσής Εποχής για το Μακεδονικό Βασίλειο η οποία οφείλεται στον συνεχιστή του έργου του πατέρα του, Αλέξανδρο τον Μέγα. Θα καταφέρει να ζήσει μόλις 33 χρόνια ενώ στην βασιλεία θα μείνει 15 χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του τα οποία όμως θα είναι αρκετά αφού θα καταφέρει να κάνει τον Μακεδονικό Πολιτισμό τον πιο Κορυφαίο για την εποχή Ελληνικό πολιτισμό, έναν πολιτισμό ο οποίος θα μείνει στην ιστορία για την μοναδικότητα του καθώς και για το Παγκόσμιας εμβέλειας έργο που άφησε πίσω του!

Αλέξανδρος ο ΜέγαςΑπό την στιγμή που ο Μέγας Αλέξανδρος θα πάρει την βασιλεία είναι αποφασισμένος να κάνει μεγάλα βήματα που κανένας άλλος δεν είχε ούτε καν σκεφτεί μέχρι εκείνη την στιγμή. Τις αντιδράσεις που θα δημιουργηθούν θα καταφέρει ο ίδιος να τις διαλύσει, θα επικρατήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα και όλοι θα τον αναγνωρίσουν ως τον Έλληνα Βασιλιά τους! Μετά από αυτό θα έρθει η ώρα να στραφεί εναντίον των Περσών. Εκείνοι άλλωστε κατάφεραν να αποδιοργανώσουν τους Έλληνες και να ρίξουν το ηθικό τους. Γκρέμισαν ναούς και προκάλεσαν τρομερές σφαγές τα προηγούμενα χρόνια και ενώ ο ηρωισμός των Ελλήνων ήταν αρκετός για να σταματήσουν τις επεκτατικές τους τάσεις κατάφερναν συνεχώς να επηρεάζουν αρνητικά τον πολιτισμό της χώρας μας. Το πρόσωπο που οριστικά θα αναλάβει να εκπολιτίσει τους Βαρβάρους και να απελευθερώσει όλες τις Ελληνικές πόλεις-κράτη ώστε να ενωθούν όλες μαζί σε πανελλήνια συμμαχία είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.

Το 335 με 334 π.Χ. θα σημάνει η αρχή για την έναρξη της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου με σκοπό την διάλυση της Περσικής Αυτοκρατορίας. Ο ίδιος θα καταφέρει να απελευθερώσει όλο τον ελληνικό κόσμο και θα καταφέρει να αφήσει παντού τον Ελληνικό Πολιτισμό. Θα καταφέρει να μπει στην Περσέπολη η οποία αποτέλεσε το κέντρο της Περσικής δύναμης και να την πυρπολήσει. Η Περσέπολη εθεωρείτο από τους Πέρσες ως το διαμάντι της Περσίας ο πολιτισμός της οποίας δεν κατάφερε ποτέ όμως να αγγίξει τον Μοναδικό Πολιτισμό των Αθηνών που μανιωδώς είχαν προσπαθήσει να καταστρέψουν. Ο Μέγας Αλέξανδρος θα καταφέρει να εκπληρώσει τις σκέψεις του και θα συνεχίσει τις εκστρατείες. Θα καταφέρει να μοιράσει πολιτισμό και να αγαπηθεί από ολόκληρο των γνωστό τότε κόσμο. Κατάφερε όχι μόνο να περάσει στην Ασία κι όχι μόνο να ενώσει ολόκληρο τον Ελληνικό Κόσμο αλλά και να φέρει τον πολιτισμό μας στα υψηλότερα επίπεδα, έναν πολιτισμό που έφτασε μέχρι και τις Ινδίες, εκεί όπου κατάφερε να πάει σχεδόν άλλωστε κι ο ίδιος.

Το 323 π.Χ. όμως θα έρθει και το τέλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα έρθει στην Βαβυλώνα. Μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστο πως ακριβώς πέθανε, ωστόσο το γεγονός είναι πως συνέβη. Με τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου φτάνει στο τέλος της κι η Κλασική Εποχή. Η Εποχή μέσα στην οποία ο Ελληνικός Πολιτισμός κατάφερε να αγγίξει το άπιαστο δύει για να δώσει την θέση της στην Περίφημη Ελληνιστική Περίοδο και τους Αλεξανδρινούς χρόνους!

Σχολιάστε