Το Ναί είναι εύκολο, το Όχι θέλει ψυχή

pic-0-norm1676
Πώς έγινε κατορθωτό, την στιγμή που το 1935 οι Ένοπλες Δυνάμεις… δανείσθηκαν οπλισμό για να αντιμετωπίσουν την εξέγερση των «αποστράτων» όπως ονομάστηκε, βρέθηκαν ετοιμοπόλεμες το 1940;
Η δικτατορική κυβέρνηση του Μεταξά κατάρτισε έναν προϋπολογισμό, ύψους 6 δισ. 130 εκατ. δραχμών (με δραχμές του 2000, περίπου 6 τρισ.) επιμεριζόμενο όμως σε οκτώ χρόνια, αφού το Ταμείο ήταν άδειο, λόγω της πτώχευσης του 1932-33. Οι Άγγλοι αρνήθηκαν να μας εξοπλίσουν, παρά την αρχική συμφωνία, διότι χρειάζονταν τα όπλα για τον εαυτό τους, κι αυτό το εκμεταλλεύτηκε η γερμανική προπαγάνδα, που ήθελε να υποχρεώσει την Ελλάδα ώστε να παραμείνει ουδέτερη.

Η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε, και έγινε αποδεκτό, να χορηγήσει εκείνη ισόποσο δάνειο, για αγορά γερμανικών όπλων, το οποίο θα αποπληρωνόταν με κλήριγκ (την παραγωγή του καπνού πέντε ετών). Εκ του μη όντος, η Ελλάδα βρέθηκε εξοπλισμένη με γερμανικά όπλα, και μάλιστα αμέσως, και όχι σε διάστημα οκτώ ετών. Ο δε υπουργός Οικονομικών Ζαβιτσιάνος, περιχαρής από τη συμφωνία, άφησε αυτήν να διαρρεύσει, και ο Μεταξάς τον υποχρέωσε σε παραίτηση.

Πολεμήσαμε τους Ιταλούς (και μετ’ έπειτα τους Γερμανούς) με γερμανικό οπλισμό. Μάλιστα ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Τσιάνο, έγραψε στο δημοσιευμένο ημερολόγιό του: «15 Νοε 1940. Μας λείπουν κανόνια, ενώ το ελληνικό πυροβολικό είναι μοντέρνο και διοικείται καλώς».

Η συμπεριφορά των Άγγλων ήταν περίεργη. Δεν μας έδωσαν τα όπλα που συμφωνήσαμε, με το επιχείρημα ότι τα χρειάζονταν γι’ αυτούς, ενώ την ίδια στιγμή έπαιζαν βρόμικο παιχνίδι σε βάρος μας, όπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο «Η εξωτερική πολιτική του Μουσολίνι», του Πασκουάλε Βιλλάρι (που δεν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, αλλά είχε δημοσιεύσει αποσπάσματα η εφημερίδα «Τα Νέα»). Ο Βιλλάρι, φέρνει στο φως δύο επιστολές του Τσώρτσιλ προς τον Μουσολίνι: «Αν η Ιταλία απεφάσιζε να εξέλθη μεταγενεστέρως στον πόλεμο θα έπρεπε να δράση κυρίως εις τα Βαλκάνια δια να εμποδίση την Γερμανία να κατέλθη εκεί και εν πάση περιπτώσει αν η Ιταλία έκρινε σκόπιμη μία επιχείρηση εις την Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία δεν θα αντιτάσσετο».

Παρωθούσε δηλαδή τον Μουσολίνι να επιτεθεί εναντίον μας, ώστε να βγούμε από την ουδετερότητα, στην οποία βρίσκονταν όλα τα βαλκανικά κράτη. Ο Χίτλερ, υποχρεωμένος να επεκτείνει τον πόλεμο και στην Βαλκανική, θα άφηνε Βρετανία στην ησυχία της. Έτσι, πίστευαν.

Η ανάμιξη πάντως του Χίτλερ στα ελληνικά πράγματα, τον οδήγησαν τελικώς στην απώλεια του πολέμου, αφού καθυστέρησε να υλοποιήσει το σχέδιό του κατά της ΕΣΣΔ, και τον βρήκε ο χειμώνας. Παρ’ όλη όμως την ζημία που του προξένησε ο ελληνικός στρατός, μετά την κατάληψη των Αθηνών και πριν από την ηρωική Μάχη της Κρήτης, είπε ο Χίτλερ, στο Ράιχσταγκ (4 Μαΐου 1941): «Ενώπιον της Ιστορίας είμαι υποχρεωμένος να αναγνωρίσω ότι, από τους μέχρι τώρα αντιπάλους μας, ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με εξαιρετική γενναιότητα και δεν παραδόθηκε παρά όταν κάθε αντίστασή του ήταν αδύνατη. Ως εκ τούτου, απεφάσισα να μην κρατηθεί κανένας Έλληνας στρατιώτης αιχμάλωτος και οι αξιωματικοί να διατηρήσουν τα προσωπικά όπλα τους».

Ο δε Γιόζεφ Γκαίμπελς, στο ημερολόγιό του, στις 8 Απριλίου 1941, δύο ημέρες μετά την γερμανική επίθεση στα Οχυρά Μεταξά, έγραψε: «Προχωρούμε αργά στην Ελλάδα… Οι Έλληνες είναι γενναίοι μαχηταί… Τα καταληφθέντα χαρακώματα είναι γεμάτα νεκρούς… Και αυτός ο Φύρερ θαυμάζει ιδιαιτέρως το θάρρος των Ελλήνων. Ίσως υπάρχει ακόμη ένα ίχνος της παλαιάς ελληνικής καταγωγής σ’ αυτούς.»

Όταν αυτά τα ομολογεί ο εχθρός, αποκτούν άλλη αξία, από όσα είπαν για μας οι «σύμμαχοι» και λησμονήθηκαν αμέσως.

Ο Μακεδών

Πηγή: voria.gr
tsantiri.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s