Ονειροπαγίδα

yy
dreamcatcher_indian_myth_dreams
Το ανθρώπινο είδος
δεν έχει υφάνει
το δίχτυ της ζωής.
Δεν είμαστε παρά ένα νήμα εντός του
κι ο,τιδήποτε κάνουμε στο δίχτυ,
το κάνουμε στους εαυτούς μας.
Όλα τα πράγματα είναι δεμένα μεταξύ τους
Όλα συνδέονται.

Ο Ινδιάνος Αρχηγός Seattle

Πνεύματα στέλνουν τα όνειρα. Αυτό λένε οι ιθαγενείς Ινδιάνοι της Αμερικής που κάτι παραπάνω ξέρουν για τη φύση των πνευμάτων. Και τα όνειρα είναι το βασίλειό τους, ο χώρος που καταλαμβάνουν εύκολα γιατί στις ώρες του ύπνου οι θνητοί παραδίδουν συνείδηση και βούληση κι΄είναι εύκολο για τα όντα του άλλου κόσμου να τους κυριέψουν.

Ο μύθος

Γι’ αυτό φτιάξαν τις ονειροπαγίδες. Με τις οδηγίες του σαμάνου-ιερέα Ικτόμι, που εμφανίστηκε σε όραμα στον αρχηγό των Σιού, παίρνοντας τη μορφή αράχνης. Του μίλησε για τους κύκλους της ζωής και τα μυστήρια της φύσης και καθώς του διηγούνταν όλα αυτά πήρε από το κεφάλι του αρχηγού το στεφάνι από ξύλο ιτιάς και τα διακοσμητικά του εμβλήματα, φτερά ιερών πουλιών και πέτρες και άρχισε να υφαίνει, προς το εσωτερικό του, ένα δίχτυ που έμοιαζε με ιστό αράχνης. Και καθώς έπλεκε τον ιστό του μιλούσε για τις πολλές δυνάμεις που διαφεντεύουν κάθε κύκλο της ζωής και πως αν ακούει κανείς τα κακά πνεύματα ξεστρατίζει και μπορεί να βλαφτεί, γιατί αυτές οι δυνάμεις είτε βοηθούν, είτε διασαλεύουν την αρμονία του κόσμου.

Και όταν τέλειωσε να μιλάει έδωσε στον αρχηγό το έργο και του είπε πως το Δίχτυ της αράχνης είναι ένας τέλειος κύκλος με ένα κενό-τρύπα στο κέντρο. Του είπε πως το δίχτυ θα βοηθάει τους ανθρώπους να φτάνουν τους στόχους τους, πιάνοντας τις καλές ιδέες και αφήνοντας τις κακές να προσπερνούν μέσα από το κενό. Κι ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν αν έχει πίστη κανείς στο μεγάλο πνεύμα.

Ο αρχηγός τα μετέφερε όλα αυτά στον λαό του, το έργο και την ερμηνεία του και από τότε οι Ινδιάνοι άρχισαν να βάζουν τις ονειροπαγίδες πάνω από τις κούνιες των μωρών τους για να τα προστατεύουν από πνεύματα και κακά όνειρα. Μια ονειροπαγίδα είναι ένα αντικείμενο φετίχ. Λέγεται πως κρατά στον ιστό της τη μοίρα του μέλλοντος.

Εκτός από τον παραπάνω μύθο των Σιου (Λακότα) και οι Ινδιάνοι Οτζίμπουε έχουν ένα δικό τους και σε αυτόν η Γυναίκα-αράχνη Asibikaashi βοήθησε τον Wanabozhoo να φέρει πίσω τον ύπνο στους ανθρώπους φτιάχνοντας μια καλύβα από δίχτυ στην πρώτη αυγή και παγιδεύοντας τις αχτίνες του ήλιου στην ανατολή του.

Μια μηχανή που πιάνει τα όνειρα

Μαγικό χειροτέχνημα η ονειροπαγίδα κρεμιέται σήμερα και πάνω από κούνιες και κρεβάτια στη Δύση για να «πιάνει» τα κακά όνειρα και να επιτρέπει μόνο την είσοδο των καλών στο βασίλειο του ύπνου.

Όλα τα διακοσμητικά της έχουν σημασία και νόημα. Μια μόνο χάντρα στο μέσον της αναπαριστά την αράχνη. Διάσπαρτες χάρτες σε όλο το δίχτυ δείχνουν τα καλά όνειρα που πιάστηκαν τη νύχτα. Το φτερό αναπαριστά την ανάσα του αέρα που είναι βασικός για τη ζωή. Το φτερό της κουκουβάγιας είναι σύμβολο για τις γυναίκες και φέρνει σοφία. Το φτερό του αετού είναι για το κουράγιο και το θάρρος του άντρα. Τέσσερις πέτρες ή χάντρες πάνω στην ονειροπαγίδα δείχνουν τις 4 διευθύνσεις, τα 4 σημεία του ορίζοντα.

Πολύχρωμες κλωστές και πέτρες, φτερά και διακοσμητικά κάνουν τις ονειροπαγίδες κομψοτεχνήματα. Αν κάποιος τη φτιάξει μόνος του εγκλείει και την πρόθεσή του μέσα να του ‘ρχονται επισκέπτες μες τη νύχτα μόνο ευχάριστα και ευνοϊκά πνεύματα.

Όνειρα γλυκά!

indigoblue.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s