Η Ανατολική Ευρώπη σε βαρομετρικό χαμηλό


weather-investment_2217265b

Η Ε.Ε.σταμάτησε την διάθεση των ευρωκονδυλίων για το πρόγραμμα της ”περιφερειακής ανάπτυξης ” προς την Βουλγαρία .

Ο στόχος είναι να εκβιαστεί η Βουλγαρία για να ακυρώσει την κατασκευή του Ρωσικού αγωγού SOUTH STREAM στο έδαφος της.

Τα χρήματα αυτά είναι το μοναδικό χειροπιαστό όφελος της Βουλγαρίας από την Ε.Ε. από τότε που έγινε μέλος το 2004.

Ταυτόχρονα η βουλγαρική αντιπολίτευση διεξάγει λυσσώδη πόλεμο κατά της κυβέρνησης με όλο το οπλοστάσιο ,όπως προτάσεις μομφής, συμμαχία με το ισχυρότατο κόμμα που εκπροσωπεί τους 500,000 Τουρκικής συνείδησης Βούλγαρους πολίτες.

Η Ε.Ε εκβιάζει και την Ρωσία για την άρση της υποστήριξης της στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας με αντάλλαγμα την νομιμοποίηση και αδειοδότηση του SOUTH STREAM.

Η Ρωσία με την σειρά της κατάφερε παρασκηνιακά να πείσει τις TOTAL και E.ON , πολυεθνικούς ενεργειακούς κολοσσούς, να αποσυρθούν από την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ ο οποίος είναι ο ανταγωνιστής του SOUTH STREAM και υποστηρίζεται από την Γερμανία (οκ,οκ, Ε.Ε..) και ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη δια μέσω Τουρκίας και Βόρειας Ελλάδας.

Προφανώς τουλάχιστον η Γαλλική TOTAL προτίμησε την συνεργασία μα την Gazprom στο μεγάλο έργο υγροποίησης αερίου στη βόρεια Ρωσία,το «Yamal LNG» .Αυτό αποτελεί το δεύτερο κρούσμα απειθαρχίας των Γάλλων μετά την άρνηση να ακυρώσουν την κατασκευή των γαλλικών ελικοπτεροφόρων πλοίων για λογαριασμό της Ρωσίας αγνοώντας την Γερμανία και ΗΠΑ και τις κυρώσεις που ήθελαν να επιβάλλουν .

Εξάλλου η Ρωσία εκτός από τις επικριτικές εκτιμήσεις που έχει κάνει για την επάρκεια των κοιτασμάτων του Αζερμπαιτζάν ( κοιτασμα SAH DENIZ στην Κασπία θάλασσα) για να καλύψει την ευρωπαϊκή ζήτηση έχει καταστρώσει και plan B σκοπεύοντας να αγοράζει με ελκυστικές προσφορές το Φ.Α. του Αζερμπαιτζάν και έτσι να ”στεγνώσει” τον αγωγό ΤΑΡ , ακόμα και αν χρειαστεί να υποστεί κάποια ζημία στα κέρδη για κάποιο διάστημα.

Η Γερμανία όμως αρχίζει να στραβοκοιτάζει και την Αυστρία η οποία μαζί με την Βουλγαρία έχει συμφωνήσει για την κατασκευή του south stream στο έδαφος της .
Η Αυστρία αποτελεί χώρα κλειδί για το ξεπέρασμα των νομικίστικων εμποδίων που θέτει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με την νομολογία που διέπει τα ενεργειακά θέματα στην Ε.Ε , ένας παροχέας υδρογονανθράκων δεν μπορεί να είναι και ο ιδιοκτήτης του αγωγού με τον οποίο διατίθενται οι υδρογονάνθρακες στην αγορά με στόχο την αποφυγή μονοπωλίων.

Ο παροχέας ( στην περίπτωση μας η Ρωσία) ο οποίος διαθέτει τον αγωγό (south stream) εάν θέλει να του επιτραπεί να τον κατασκευάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος θα πρέπει να βρει ένα έτερο παραγωγό Φ.Α και να του διαθέσει μέρος της χωρητικότητας του αγωγού.

Η Αυστριακή εταιρία OMV έχει αποκτήσει διακαιώματα εξόρυξης Φ.Α στην Μαύρη θάλασσα και συμφώνησε με την Ρωσία να τα εισάγει στην Ευρώπη μέσω SOUTH STREAM.Έτσι τηρείται και το γράμμα του ευρωπαικού νόμου.

Η Αυστρία με αυτή την κίνηση έχει μπει στο στόχαστρο της Γερμανίας.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά στις πρόσφατες ευρωεκλογές το Αυστριακό ευρωσκεπτιστικό, ακροδεξιό και απροκαλύπτως φιλορωσικό κόμμα FPÖ πήρε το 20% των ψήφων.

Την ίδια στιγμή και η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την κατασκευή κάθετης διακλάδωσης του SOUTH STREAM από το σημείο εισόδου του στην Βουλγαρία ( μετά την υποθαλάσσια διαδρομή του) στο λιμάνι Μπουργκάς έως την Αλεξανδρούπολη.

Η Σερβία αποτελεί μια ακόμη χώρα που έχει προσυπογράψει την διέλευση του SOUTH STREAM από το έδαφος της αλλά όλως τυχαίως υπέστη τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες πλημμύρες των τελευταίων 120 χρόνων και πάλι όλως τυχαίως ο πρωθυπουργός της αμέσως μετά την συνειδητοποίηση της καταστροφής που έφερε την οικονομία της Σερβίας κυριολεκτικά δεκαετίες πίσω , έκανε δηλώσεις μετάνοιας λέγοντας ότι η Γερμανία είναι σύμμαχος και φίλη χώρα κτλ, κτλ.

Η Ρωσία βλέποντας ότι ο πιο πιστός σύμμαχος της στα Βαλκάνια έχει πέσει θύμα της Γερμανίας αποστέλει τον Ρώσο Πατριάρχη σε επίσημη επίσκεψη στην Σερβία και Κόσοβο.

Η Ουγγαρία αποτελεί μια ακόμα χώρα της οποίας το έδαφος θα διασχίσει τμήμα του SOUTH STREAM . Στις εθνικές εκλογές της 6 Απριλίου το ακροδεξιό, αντιΕ.Ε.και φιλορωσικό Jobbik πέτυχε το 20% και είναι το τρίτο κόμμα και στις ευρωεκλογές πέτυχε το 15%.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν συναγωνίζεται το ακροδεξιό Jobbik σε δηλώσεις για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Ουγγρικών μειονοτήτων σε Σερβία και Ρουμανία και Σλοβακία .

Οι αριθμοί των Ουγγρικής καταγωγής σε αυτές τις τρεις χώρες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι ξεπερνώντας το 10%.

Εάν οι Ουγγρικές μειονότητες αποφασίσουν να παλέψουν για τα διακαιώματα τους ή ακόμα και την αυτονομία τους τότε θα αποσταθεροποιηθούν πολλές χώρες.Στην Ρουμανία η Ουγγρική μειονότητα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο , στην Σερβία τις 250,000 οι οποίοι κατοικούν στην Βοιβοδίνα, και στην Σλοβακία τις 500,000.

Η οικονομική κρίση στην Ε.Ε δεν θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την διάλυση της ευρωζώνης αλλά και την επιστροφή στον εθνικισμό και τις τοπικές συγκρούσεις που θα οδηγήσουν στον κατακερματισμό και θα κάνουν την ευρώπη ακόμα πιο ευάλωτη στις ΗΠΑ και Ρωσία.

Το Ισραήλ απογοητευμένο από την στάση των ΗΠΑ οι οποίες ”χαιδεύουν” το Ιράν έχει στραφεί στην Ρωσία και ήδη αρχίζει να διαφαίνεται μια αργή αλλά σταθερή προσπάθεια προσέγγισης.

Πολλά ανώτατα κυβερνητικά στελέχη του Ισραήλ είναι Εβραίοι οι οποίοι γεννήθηκαν είτε στην Ρωσία είτε στην Ουκρανία και Μολδαβία την εποχή λίγο πριν την πτώση της ΕΣΣΔ , μιλούν την Ρωσική γλώσσα ως μητρική και έχουν δεσμούς με την Ρωσία.(περισσότερα ΕΔΩ).

Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί πολίτες του Ισραήλ προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στις οποίες έχουν γεννηθεί και εργασθεί προτού μετοικήσουν στο Ισραήλ διατηρώντας την διπλή υπηκοότητα.

Σήμερα μάλιστα διαβάζουμε στο διαδίκτυο ότι Ισραηλινοί οι οποίοι είναι βετεράνοι των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και ειδικών δυνάμεων σπεύδουν στην ανατολική Ουκρανία για να βοηθήσουν στρατιωτικά τους αυτονομιστές Ρώσους.

Το Ισραήλ εκτός από την επαναπροσέγγιση με την Ρωσία δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την ανατολική Ευρώπη και τις προοπτικές σύναψης διπλωματικών συμμαχιών στην περιοχή.Γεγονός είναι ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται το ίδιο έντονα με την Ρωσία για τα τις εξελίξεις στην ανατολική ευρώπη και τις ευκαιρίες για διείσδυσει μετά την διάλυση της ευρωζώνης και της Ε.Ε ή έστω της αποδυνάμωσης της.

Τι να μαγειρεύουν άραγε Ρωσία και Ισραήλ ;

Το Ισραήλ ακόμα και χωρίς την εγκατάλειψη του από τις ΗΠΑ μπροστά στον Ιρανικό κίνδυνο θα έπρεπε να προσεγγίσει την Ρωσία η οποία προορίζεται να καλύψει το κενό ηγεμονίας που αφήνουν οι ΗΠΑ στην Μ.Ανατολή , κενό το οποίο θα καλυφθεί με διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά μέσα (περισσότερα ΕΔΩ )
Κάτι παραπάνω γνωρίζουν οι Ισραηλινοί….

Σε αυτό το περιβάλλον με τις κινούμενες και συγκρουόμενες γεωπολιτικές τεκτονικές πλάκες η Ελλάδα απαντάει δέρνοντας τις καθαρίστριες που ζητούν την εφαρμογή της απόφασης για την επαναπρόσληψης τους και ετοιμάζει κυβερνητικό ανασχηματισμό ο οποίος θα συνταράξει συθέμελα τους εχθρούς της χώρας ……..

Greek Spirit
national-pride.org

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s