Μπάζουν νερά ..


διαπλοκη
Της Δήμητρας Καδδά από το capital.gr

Η ένταση στα ραντεβού με τους δανειστές κλιμακώνεται, καθώς η ώρα – προσωρινής – αναχώρησής τους από την Αθήνα πλησιάζει. Όσο για τα δύο μεγάλα μέτωπα (προαπαιτούμενα και νέος προϋπολογισμός) αμφότερα παραμένουν, παρά τις δηλώσεις περί προόδου, ανοικτά:

1. Το «οριακό αλλά βιώσιμο» πλεόνασμα του 2013 χωρίς νέα μέτρα αλλά και ο προϋπολογισμός του 2014 (σημ. υπάρχει συνταγματική υποχρέωση κατάθεσης προσχεδίου στη Βουλή έως 7/10) αναμένεται να είναι το επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεων των επικεφαλής της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ που έχει οριστεί για το απόγευμα.

“Δύσκολα θα κλείσει οριστικά τώρα το 2014″, αναφέρει κοινοτική πηγή εξηγώντας ότι η τρόικα διατηρεί επιφυλάξεις και ζητά πρόσθετα στοιχεία και διασφαλίσεις, ειδικά στο ευρύτερο δημόσιο και στα έσοδα. Τα στοιχεία αυτά θα τεθούν υπόψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας που θα παραμείνουν στην Αθήνα, ενώ το ζήτημα 2014 παραμένει επί τάπητος και στη νέα κάθοδο των επικεφαλής των Οκτώβριο για τη διαπραγμάτευση του νέου μεσοπρόθεσμου.

Αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί να δουν και τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, λίγο πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ όπου αναμένεται να έχει και προσωπική συνάντηση με την Christine Lagarde όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ. Στην έδρα του ΔΝΤ «θα μεταφερθεί και το αίτημα να μην ονοματιστούν από τώρα τυχόν νέα μέτρα» αναφέρει κυβερνητική πηγή. Το σημερινό ραντεβού θεωρείται κρίσιμο, καθώς αναμένεται ότι θα «αποτυπωθεί η θέση των δανειστών για το ΑΕΠ του 2014, για το ύψος του δημοσιονομικού «κενού» που βλέπουν, αλλά και για το πόσο «πιέζουν» να «ονοματιστούν» πρόσθετα μέτρα στο προσχέδιο…

2. Η κυβέρνηση δεν έχει «κλείσει» κανένα από τα 4 προαπαιτούμενα που συνδέονται με το υπόλοιπο της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ: αμυντικές βιομηχανίες, διαθεσιμότητα, κώδικας δικηγόρων και χρέη προς ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ. Αυτό ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά από δύο διαδοχικές και πολύωρες διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της τρόικας.

Συμφώνησαν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τις 3 αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ) από σήμερα, σε τεχνικό πλέον επίπεδο. Προηγουμένως «σκάναραν» την κατάσταση στα μεγάλα διαρθρωτικά μέτωπα (αποκρατικοποιήσεις, τράπεζες, μεταρρυθμίσεις, ΑΕΠ κλπ).

Έγινε χθες σαφές, ότι η συμφωνία για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών παραμένει προαπαιτούμενο για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και άρα, όποια καθυστέρηση, σημαίνει και «καθυστέρηση στην δόση». Έγινε σαφές επίσης ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και στα άλλα προαπαιτούμενα, μικρές ή μεγάλες:

*Ο κώδικας δικηγόρων πρέπει να «αξιολογηθεί».

* Η κινητικότητα τίθεται και σήμερα επί τάπητος αλλά και

* Η αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ βρίσκεται σε εξέλιξη (χθες προωθήθηκε διάταξη για την πληρωμή των οφειλών για επενδυτικές δαπάνες, ενώ εκδόθηκε και ΚΥΑ για τα χρέη που έχουν οι ΟΤΑ).

Τα 4 «ορόσημα» συνδέονται με την δόση του 1 δισ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από την αναθεώρηση του Μνημονίου του Ιουλίου. Θεωρητικά μπορεί να εγκριθεί η εκταμίευση τον Οκτώβριο από το EuroWorkingGroup με επόμενο βήμα την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα μετά το Ecofin της 15ης Οκτωβρίου για την νέα αναθεώρηση του μνημονίου που συνδέεται με δόσεις ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, τα τεχνικά κλιμάκια προγραμματίζεται να μείνουν επί ελληνικού εδάφους για να παρακολουθούν την πρόοδο της κυβέρνησης σε δεκάδες μνημονιακούς στόχους, από το έλλειμμα έως μεταρρυθμίσεις στις αγορές, που έχουν εντοπιστεί «αποκλίσεις». Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα επιχειρήσει να επιταχύνει ρυθμούς για να είναι όσο το δυνατό πιο «έτοιμη» για την μεγάλη κουβέντα του Οκτωβρίου: τον τελικό προϋπολογισμό του 2014, το Μεσοπρόθεσμο και το ζήτημα δημοσιονομικού κενού το 2015- 2016…

Πηγή:capital.gr

olympia.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s