Ανεκτικότητα και σεβασμό λέει η σκέψη του Τσάτσου


διαπλοκη
…ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ »ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ» ΑΝ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ;
Το μήνυμα για «ανεκτικότητα», «αμοιβαίο σεβασμό» και «περισσότερη Ευρώπη», τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε,, κατά την «παρακαταθήκη» που… άφησε πίσω του ο Δημήτρης Τσάτσος με τη σκέψη του, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Δ. Τσάτσου, από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Η Σκιάθος» και τους συνεργάτες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη Σκιάθο, το βράδυ της Παρασκευής.

«Η σκέψη του Τσάτσου βασίζεται στην ανεκτικότητα και τον σεβασμό. Και τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ανεκτικότητα και αμοιβαίο σεβασμό», τόνισε ο κ. Σουλτς. «Το βασικό μήνυμα που μας άφησε ο Τσάτσος είναι ότι δεν πρέπει να εκβιάζουμε τους συσχετισμούς περισσότερο από όσο αντέχουν οι κοινωνίες της Ε.Ε., αλλά αν η Ευρώπη δεν βαδίσει προς την ολοκλήρωση της, αν δεν έχουμε περισσότερη Ευρώπη, τότε η Ευρώπη θα είναι πάντα μια Ευρώπη της κρίσης και θα χάνει βαθμούς στο παγκόσμιο στερέωμα», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βαθιά βεβαιότητα του ότι εάν ο «μεγάλος Έλληνας και μεγάλος Ευρωπαίος» Δ. Τσάτσος δεν είχε πεθάνει λίγο πριν συναφθεί και εγκριθεί το πρώτο πρόγραμμα στήριξης, «θα ήταν διαφορετική η έκβαση αυτής της υπόθεσης και σίγουρα θα ήταν διαφορετικό το κλίμα των ελληνογερμανικών σχέσεων».

Είπε ακόμη για τον Δ. Τσάτσο ότι λίγοι άνθρωποι έχουν επηρεάσει τις θεσμικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσο εκείνος, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει διαμορφώσει τις θεσμικές και ιστορικές βάσεις της Μεταπολίτευσης, «που είναι η καλύτερη και όχι η χειρότερη περίοδος του νέου ελληνισμού».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -τον οποίο ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως «το πιο προοδευτικό πρόσωπο της Γερμανίας στραμμένο προς την Ευρώπη»- είπε ότι από τον Δ. Τσάτσο έμαθε να κατανοεί καλύτερα την Ελλάδα. «Όχι μόνο η αρχαία αλλά και η σύγχρονη Ελλάδα έχει συμβάλει τα μάλα στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Σουλτς για να τονίσει:
«Γι’ αυτό πρέπει να πάψουν πολλοί να μιλούν για την Ελλάδα σαν να είναι μια χώρα δεύτερης κατηγορίας, κάθε άλλο, η Ελλάδα είναι ισότιμο, πλήρες μέλος της Ε.Ε.». «Γι’ αυτό πιστεύω ότι σήμερα ειδικά», είπε ο κ. Σουλτς, «το πνεύμα του Δ. Τσάτσου είναι εκείνο που πρέπει να μας καθοδηγεί» και το οποίο «βασίζεται στην ανεκτικότητα, στο σεβασμό, στη συνεργασία». «Να πάψουν οι μεγάλοι να κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο στους μικρούς, μόνο μέσα από την ανοχή και τη συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε», υπογράμμισε.
Πηγή : naftemporiki.gr

fimotro.blogspot

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s