Βρυξέλλες κατά Γερμανίας για την πράσινη απάτη

evropaiki enosi
Αντιμέτωπη με μία διαδικασία έρευνας για την παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού των Βρυξελλών, αναφορικά με τις πολιτικές της για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενδέχεται να βρεθεί η
Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του, ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια εστιάζει κυρίως στο γεγονός ότι οι Γερμανοί καταναλωτές πληρώνουν -μέσω ενός ειδικού φόρου- για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων αυτών πηγών.

«Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποβλέπει στην έναρξη μίας διαδικασίας κατά της Γερμανίας αναφορικά με τις βοήθειες αυτές», γράφει το Der Spiegel, προσθέτοντας πως οι Βρυξέλλες προτίθενται επίσης να ζητήσουν αποζημιώσεις για τις βοήθειες που έχουν παρασχεθεί ήδη και οι οποίες αντιστοιχούν σε πολλά εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται πως ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ είχε επίσης θέσει εν αμφιβόλω την συμφωνία της γερμανικής πολιτικής για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ανταγωνισμό κατά τη διάρκεια συνεδρίου που είχε διοργανώσει την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος ΕΟΝ.

Κατά τον κ. Έτινγκερ, είναι αφύσικο να λαμβάνουν βοήθειες οι γερμανοί παραγωγοί αιολικής ενέργειας, την ώρα που οι αντίστοιχοι δανοί ή νορβηγοί παραγωγοί, που τροφοδοτούν με αιολική ενέργεια τη Γερμανία δεν χαίρουν παρόμοιων προνομίων.

Επίσης, πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, που το έχουν ζητήσει, έχουν εξαιρεθεί από τον φόρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με το αιτιολογικό να μην βρεθούν σε υποδεέστερη σχέση προς τους ξένους ανταγωνιστές τους, την ώρα που οι καταναλωτές δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την καταβολή του ίδιου φόρου.

olympia.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s