Ο Έλληνας διοικητής της τρόικας στην Ελλάδα

margaritis_sxoinas
Η ανακοίνωση της απόφασης της Κομισιόν για το διορισμό του Μαργαρίτη Σχοινά ταυτόχρονα στη θέση του επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, αλλά και της Task Force στην Ελλάδα, έκανε πολλούς στην Αθήνα να τρίβουν στα χέρια τους στη σκέψη ότι θα θέσει υπό τον έλεγχό του το συντονιστή της δεύτερης, Χ. Ράιχενμπαχ, και τον απευθείας εκπρόσωπο της Γερμανίας, Γ. Φούχτελ. Βιάστηκαν όμως, γιατί παραμένουν εκτός… πεδίου βολής του.

Ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και νυν αναπληρωτής προϊστάμενος του Σώματος Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής -γραφείο που υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο- «θα έχει υπό την επιτήρησή του μόνον τους 25 υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων», που παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του μνημονίου με αναφορά στον επίτροπο Ολι Ρεν και τους 5 της Ομάδας Δράσης που παρέχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία για τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου λειτουργίας του ελληνικού κράτους και της οικονομίας.

Ωστόσο, ο ρόλος του 50χρονου με καταγωγή από τη Φούρκα Χαλκιδικής, ο οποίος ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ, έκανε καριέρα στην έδρα της ΕΕ και επιστρέφει στην Αθήνα, θα είναι ουσιαστικός.

Πιο σφιχτός συντονισμός

Εν αναμονή της άφιξής του σε λίγο λιγότερο από ένα μήνα (16 Μαΐου), τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξαν μόνον τη μια πλευρά των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει μετά το διορισμό του από την Κομισιόν στη νεοσυσταθείσα θέση, αποδίδοντάς του μάλιστα τους «τίτλους» του επόπτη, του τοποτηρητή ή ακόμα και του… κατασκόπου της Κομισιόν. Κι όντως, βαθύτεροι γνώστες των λόγων που οδήγησαν στην καθιέρωση του αξιώματος που αναλαμβάνει ο κ. Σχοινάς επισημαίνουν αφενός ότι υπάρχει ανάγκη «πιο σφιχτού συντονισμού των ανθρώπων της ΕΕ στην Αθήνα», που έως τώρα λειτουργούν ως δύο ανεξάρτητα κλιμάκια, τα οποία «δεν αλλάζουν την μπάλα μεταξύ τους», και αφετέρου, λένε, – με ό,τι αυτό σημαίνει – ότι θα τους βοηθήσει «για να μην μπουρδουκλώνονται…».

Συνομιλητής της κυβέρνησης

Η επόμενη πτυχή όμως των καθηκόντων που ανατέθηκαν στον κ. Σχοινά, η οποία δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή, είναι ότι θα είναι κι αυτός στο εξής συνομιλητής της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, αναλαμβάνει, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ευρωπαϊκού μηχανισμού, ρόλο «ιμάντα εξομάλυνσης μεταξύ του «βρυξελλικού» και του ελληνικού συστήματος διοίκησης». Και σίγουρα η παρουσία ενός Ελληνα σε αυτήν τη θέση, την ώρα μάλιστα που επιχειρείται από ελληνικής πλευράς η συζήτηση για την ελάφρυνση των βαρών του μνημονίου και την ενίσχυση του σκέλους της ανάπτυξης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ποιος είναι ο Μ. Σχοινάς

Ο κ. Σχοινάς είναι σήμερα ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος τoυ Σώματος Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της ΕΕ (ΒΕΡΑ). Από το 2004 έως το 2007, διετέλεσε Προϊστάμενος του Γραφείου του Επιτρόπου Κυπριανού, και αναπληρωτής Προϊστάμενος του Γραφείου της Αντιπροέδρου της ΕΕ, Loyola de Palacio, κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Prodi.

Ο κ. Σχοινάς άρχισε να εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1990, ενώ υπηρέτησε επίσης ως Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο διάστημα 2007-2010.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc από το London School of Economics, Διπλώματος Ανώτερων Ευρωπαϊκών Σπουδών του Κολλεγίου της Ευρώπης (Bruges) και πτυχιούχος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

spirospero.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s