Απαγορεύτηκε να δημοσιευτούν μελέτες για τον ιό της γρίπης

Δύο μελέτες που περιγράφουν τη δημιουργία μιας φονικής γρίπης εργαστηρίου θα πρέπει τελικά να γίνουν διαθέσιμες στην επιστημονική κοινότητα, πρώτα όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκτίμηση του κινδύνου από τυχόν απελευθέρωση του επικίνδυνου ιού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συνολικά 22 ειδικοί και εκπρόσωποι επιστημονικών εκδόσεων συναντήθηκαν στα κεντρικά του ΠΟΥ στη Γενεύη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που προέκυψε με δύο έρευνες, οι οποίες υποβλήθηκαν για δημοσίευση στα κορυφαία περιοδικά Science και Nature.

Στα δύο επίμαχα άρθρα, ερευνητές από την Ολλανδία και τις ΗΠΑ περιγράφουν πώς ο ιός της γρίπης των πτηνών Η1Ν1 μπορεί να μεταλλαχθεί ώστε να μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι ιοί που δημιούργησαν οι ερευνητές στο εργαστήριο αναμένεται να διευκολύνουν την ανάπτυξη εμβολίων, θεωρητικά όμως θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία με εκατομμύρια θύματα αν αποδράσουν στο περιβάλλον.

Στις ΗΠΑ, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Βιoασφάλεια (NSABB) ζήτησε να απαλειφθούν από τος επίμαχες μελέτες οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα επέτρεπαν σε τρομοκράτες να δημιουργήσουν νέους ιούς.
Πηγή: in.gr
zougla.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s