Λόγος όγδοος. «Προφητικός»

Του Λεωνίδα Ορφανουδάκη

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ είχε παραδοθεί στην αδιαφορία και τη ΔΙΑΦΘΟΡΑ , με αποτέλεσμα να μην πάρει είδηση την τουρκική απειλή, που ολοένα και πλησίαζε. Ο ποιητής – προφήτης πληγωμένος από την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας και των ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ του , προβλέπει αρχικά τον ξεπεσμό της χώρας του αλλά στο τέλος εκφράζει την ελπίδα για την ανάσταση και αναγέννηση του ελληνικού έθνους. Ο ποιητής έγραψε τον όγδοο λόγο του τον “Προφητικό” , δέκα χρόνια μετά την ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897…..

Το ποιο πάνω κείμενο , ελάχιστα πειραγμένο από εμένα , είναι απόσπασμα , από την ανάλυση-ερμηνεία του ποιήματος στο blog Φιλόλογος .
Επικαλούμαι τον λόγο αυτό και το λόγο του ποιητή , εξ αιτίας της τρέχουσας συγκυρίας . Σήμερα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή τον επαναφέρω σαν πραγματική προφητεία . Δεν υπαινίσσομαι κάτι για τους σύγκαιρους μου πολιτικούς και συμπολίτες . Για αυτούς και για τα αίτια που μας έφτασαν ως εδώ , κάθε κρίση την αφήνω σε εσάς τους αναγνώστες .

Απόσπασμα από τον Προφητικό .

<>

Αν δεν αντισταθούμε τώρα σήμερα όλοι ! Αν δεν δουλέψουμε σήμερα και αύριο όλοι στο σκοπό να βρεθούν οι άνθρωποι και ο τρόπος που θα σταματήσει την κατρακύλα πριν από το κάτω κάτου το σκαλί , ξέρω πως δεν θα ζήσω τόσο ώστε με χαρά να δω να της φυτρώνουνε ξανά , τα φτερά τα πρωτινά της τα μεγάλα!.

Αυτό το λόγο απευθύνω πρώτιστα σε εσένα φίλε Ηλία , απάντηση στο Facebook στην παρατήρηση που μου έκανες πως διαβλέπεις κάποια θλίψη στα γραφόμενα μου . Ελπίζω να γίνει σε σένα και ποιο πέρα αντιληπτό και να κριθεί αιτιολογημένη η θλίψη και αγωνία που με δέρνει . Για το καλό μας ……..

Σημείωση : Ο Προφητικός , είναι ο όγδοος από τους δώδεκα λόγους στο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ του Παλαμά .

olympia.gr

Advertisements

2 comments on “Λόγος όγδοος. «Προφητικός»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s