Τα παράξενα της Σαμοθράκης. Οι Τόπακες


cf80ceb5cf84cf81ceb9cebdcebfcf82-cf87ceb1cf81cf84ceb7cf82

Η Σαμοθράκη μας έχει πολλά μυστήρια , καλά κρυμμένα …Για να δούμε ….Γιατί δεν έχει ανακαλυφθεί το αρχαίο λιμάνι; Γιατί χτίστηκαν 999 ξωκλήσια για να προσκυνάς και ένα για να ψάχνεις, αφού ο θρύλος το θέλει γεμάτο με “ατελείωτους θησαυρούς” που θα μας φέρουν πίσω την Πόλη; Πώς γίνεται ένα νησί 178 τετραγωνικών χιλιομέτρων να έχει διαφορετικά μικροκλίματα, έτσι ώστε στη μια μεριά να έχει 8 μποφόρ και στην άλλη πλήρη άπνοια; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος “σπάρθηκε” εδώ, στο σώμα της Ολυμπιάδας, από τον βασιλιά Φίλιππο Β΄; Τι γύρευαν οι πειρατές , ήδη από τον Μεσαίωνα και ανάγκασαν τους κατοίκους να οχυρώσουν τη Χώρα τους στο βουνό, αθέατη από τη θάλασσα και μάλιστα μη έχοντας (ή μη φανερώνοντας) κανένα δείγμα πλούτου; Πώς γίνεται να φυτρώνουν βερικοκιές πάνω στο κύμα, όταν ο βοριάς ραπίζει κάθε σημείο του νησιού με δυνατούς ανέμους; Πόσες εντέλει βάθρες (μικρές πισίνες από καταρράκτη σε καταρράκτη) έχει η Σαμοθράκη ; Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα και τα ανεξήγητα μυστήρια της Σαμοθράκης που δεν μπορούν να απαντηθούν! Πραγματικά δεν μπορούν να απαντηθούν !
samothraki 1

Ένα από τα πιο παράξενα όμως μυστήρια είναι οι Τόπακες…τι ακριβώς όμως είναι; Γνωστός ως Τόπακας είναι από την ερπετολογία ο σαπίτης, ένας είδος φιδιού !! Οι Τόπακες της Σαμοθράκης όμως έχουν ως εξής:οι Τόπακες στην Σαμοθράκη είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται από τα χρόνια όχι μόνο της τουρκοκρατίας που είναι πιο γνωστοί αλλά και της αρχαιότητας και λίγο γνωστοί μέχρι και σήμερα !! Οι Τόπακες ζούσαν, ζούν και θα ζουν στα βουνά της Σαμοθράκης ! Στην αρχαιότητα είχαν την ονομασία ” οι ‘Αχαροι” , δηλώνοντας ότι δεν είχαν ψυχή ή ότι ήταν περίεργοι στην όψη !

samothraki 2

Οι Τούρκοι τους ονόμασαν Τόπακ που προέρχεται από την Μογγολική λέξη TO-PAC = ΤΟ = ΨΗΛΟ / ΠΑΚ = ΠΝΕΥΜΑ . Έτσι έμεινε μέχρι σήμερα η λέξη ΤΟΠΑΚΑΣ , των οποίων η περιγραφή έχει ως εξής: είναι πολύ ψηλοί, πιο ψηλοί από κανονικό άνθρωπο, δεν μιλάνε , έχουν μακριά ολόλευκα μαλλιά και κατεβαίνουν από τα βουνά και στοιχειώνουν τα δάση και πιο συγκεκριμένα τα γέρικα δένδρα , ( οι παλαιοί της Σαμοθράκης έλεγαν ότι κάποιες φορές τα δένδρα τους μιλούσαν), και κάποια άλλα στοιχειώνουν παλαιά σπίτια εγκαταλελειμμένα ! Περνώντας κάποιος απ’ έξω βράδυ μπορεί να δεί ένα αμυδρό πρασινωπό φώς μέσα στο σπίτι….! Επίσης κάποιοι λένε ότι είναι τα ξωτικά ή νεράιδες ( ααγίδεις) ή οι φύλακες στις φυσικές πισίνες ( βαθουλώματα ) νερών σε βράχους , όπου κανένας δεν ξέρει πόσους τέτοιους λάκους έχει το νησί ! Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι όταν βγαίνει το φεγγάρι και είναι γιομάτο , αν πέσουν οι ακτίνες του σε αυτούς τους λάκκους όποιος φωσφορίζει πάει να πει ότι κάποιος Τόπακας είχε κάνει μπάνιο εκεί ! Πράγματι αν κάποιος πάει την επόμενη μέρα στον ίδιο λάκκο που είδε να φωσφορίζει την προηγουμένη, δεν φωσφορίζει πλέον….είναι και αυτό ένα από τα άλυτα μυστήρια της Σαμοθράκης, μάλιστα κάποιοι παλιοί λέγανε ότι αν κάποιος έκανε μπάνιο στον λάκκο όταν αυτός φωσφόριζε έφευγαν για πάντα τα αρθριτικά αλλά και αρρώστιες όπως “λύκος”, φυματίωση , και η λεύκη στο δέρμα ! Δυστυχώς όμως για τους Τόπακες δεν υπάρχουν περισσότερες καταγραφές, οι οποίες χάνονται στην ροή τις ιστορίας….

axierosblog

Το διαβάσαμε από το: ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΙ ΤΟΠΑΚΕΣ http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/03/blog-post_737.html#ixzz4345kevzB

Advertisements