Ο μύθος της Εντωρίας ή Ηριγόνης


Ηριγονη
Ως γνωστόν στο Σεπτέμβρη,ο λαός έχει δώσει διάφορα ονόματα.Τον λέει χινόπωρο(από το φθινόπωρο),Σταυριάτη ή Σταυρίτη μιας και στις 14 του μήνα γιορτάζουμε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.Μια άλλη ονομασία του μήνα είναι ορτυκολόγος,αφού αυτό το μήνα περνούν τα ορτύκια,που αποδημούν.Όμως,το πιο γνωστό του όνομα είναι «Σεπτέμβρης ο τρυγητής ή ο τρυγομηνάς» λόγω του τρύγου.
Ο τρύγος,τα αμπέλια,και κυρίως ο οίνος,λοπόν,είναι οι αφορμές της σημερινής μου ανάρτησης.

Ο θεός των Ρωμαίων,Σατούρνο,εκτός των άλλων προστάτευε και τη γεωργία.Μάλιστα,ήταν η αιτία να μάθουν οι Ρωμαίοι την καλλιέργεια της αμπέλου.Ας πάρουμε,όμως το μύθο απ’την αρχή.
Όταν ο Σατούρνος επισκέφτηκε την Ιταλία,φιλοξενήθηκε από έναν χωρικό,τον Ικάριο.Ο Ικάριος είχε μια πανέμορφη κόρη,την Εντωρία,τα κάλλη της οποίας ξελόγιασαν το θεό.Από τη συνεύρεσή τους γεννήθηκαν τέσσερεις γιοί.Για να γιορτάσει την απόκτησή τους,ο θεός έδωσε εντολή στον Ικάριο να κεράσει κρασί τους γείτονες και να τους μεταδώσει τις γνώσεις ,που του είχε διδάξει για την καλλιέργεια της αμπέλου.
Πράγματι,ο Ικάριος έδωσε στους γείτονες και ήπιαν κρασί για πρώτη φορά στη ζωή τους.Ασυνήθιστοι,ως ήταν στο κρασί,ζαλίστηκαν και βυθίστηκαν σε βαθύ ύπνο.Μόλις ξύπνησαν, νόμισαν ότι ο Ικάριος είχε προσπαθήσει να τους δηλητηριάσει. Γι’αυτό τον σκότωσαν με λιθοβολισμό. Τα εγγόνια του, από τη μεγάλη τους λύπη κρεμάστηκαν. Στη συνέχεια έπεσε επιδημία στον τόπο .Όταν ρώτησαν το Μαντείο,έμαθαν πως η μεγάλη συμφορά,που τους είχε βρει ήταν συνέπεια του θυμού του θεού.
Έτσι,για να εξευμενίσουν το Σατούρνο ίδρυσαν στο λόφο του Καπιτωλίου ένα ναό και ένα θυσιαστήριο διακοσμημένο με 4 πρόσωπα (από τα 4 παιδιά του με την Εντωρία).

Ο μύθος αυτός, που διηγείται ο Πλούταρχος,δημιουργήθηκε από έναν παρόμοιο μύθο των αρχαίων Ελλήνων,όπου στη θέση του Σατούρνου ήταν ο Διόνυσος,στη θέση της Εντωρίας η Ηριγόνη (κόρη του Ικάριου )και αντί 4 παιδιών ,γεννήθηκε ένας γιος,ο Στάφυλος.
Στην ελληνική εκδοχή του μύθου η Ηριγόνη από την απελπισία της κρεμάστηκε από ένα δέντρο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με τον πατέρα της στον ουρανό.Ο αστερισμός της Παρθένου είναι η τραγική Ηριγόνη.

Το όνομα Ηριγόνη (Ηρ-Έαρ),σημαίνει » αυτή που γεννιέται την άνοιξη» .H Ηριγόνη του μύθου συμβολίζει το σταφύλι (που γεννιέται την άνοιξη) και που οι λαμπερές ακτίνες του θερινού ήλιου το βοηθούν να ωριμάσει.

the mythologists facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s