Τουρκοκρατία και Ελληνική Επανάσταση

 

Η μαύρη περίοδος στην Ιστορία της Ελλάδας
Η πτώση του Βυζαντίου το 1453 μ.Χ. θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας εκ των χειρότερων περιόδων που θα ζήσει η χώρα μας μέσα στην ιστορία. Τα επόμενα 400 χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 1821 μ.Χ. αναμένεται να είναι πολύ δύσκολα κι εδώ είναι που θα δοκιμαστεί ολόκληρος ο Ελληνισμός. Χάρη στην γενναιότητα των Ελλήνων ο Ελληνισμός θα παραμείνει ζωντανός παρά την Βία που θα ασκήσουν οι Τούρκοι εναντίον των Ελλήνων. Το άσβεστο μίσος των Αλλόθρησκων θα κάνει τους Έλληνες πιο δυνατούς και με ομοψυχία θα κρατήσουν αλλά και θα μεταδώσουν τον Ελληνισμό στις επόμενες γενιές. Αν και λοιπόν η Περίοδος της Τουρκοκρατίας ήταν σκληρή οι Έλληνες θα καταφέρουν μέσα από τον αγώνα τους όχι μόνο να απελευθερώσουν την Ελλάδα αλλά και να αποδείξουν περίτρανα την δύναμη του Ελληνικού Μεγαλείου.

Το Κρυφό ΣχολειόΣτα 400 χρόνια σκλαβιάς οι Τούρκοι θα δημιουργούν συνεχώς όλο και σκληρότερα μέτρα με σκοπό όχι μόνο την σωματική αλλά και την ψυχική αποδυνάμωση του Ελληνικού λαού. Κάτι το οποίο στις μέρες μας αμφισβητείται είναι η ύπαρξη «κρυφών σχολειών». Εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό πως εφόσον απαγορεύτηκε στους Έλληνες και να ομιλούν την γλώσσα τους αλλά και να πιστεύουν στην θρησκεία τους θα ήταν αδύνατον να κρατήσουν αυτά τα δύο μετά την απελευθέρωση κι ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς. Η Ελληνική γλώσσα επιτρέπεται λοιπόν να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες μονάχα περιοχές ενώ ιστορικώς αναφέρεται πως σε μερικές περιοχές οι Τούρκοι έκοβαν τις γλώσσες όσων δεν μιλούσαν Τούρκικά! Επομένως είναι αυτονόητο πως Κρυφά σχολειά υπήρξαν και απλώς είναι ιστορικώς αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πως ήταν. Η παράδοση θέλει στην αρχή έστω, τα Κρυφά Σχολειά να έχουν ως δάσκαλους παπάδες και μοναχούς. Με αυτό αποδεικνύεται η θέση και ο ρόλος της εκκλησίας τους σκοτεινούς αυτούς χρόνους.

Οι Τούρκοι δεν θα αρκεστούν στις απαγορεύσεις για την γλώσσα και την θρησκεία μόνο όμως αλλά θα ξεκινήσουν και το «Παιδομάζωμα». Αυτό είχε ως μοναδικό σκοπό την δημιουργία στρατού που γινόταν από τον ίδιο τον υποδουλωμένο λαό. Οι Τούρκοι λοιπόν κατάφεραν να παίρνουν τα μικρά παιδιά των «άπιστων» όπως τους ονόμαζαν και να τα μεγαλώνουν με μοναδικό σκοπό τον πόλεμο υπέρ των Οθωμανών. Τα παιδιά αυτά δηλαδή γινόντουσαν «Γενίτσαροι». Αυτό θα αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα κατά του ηθικού των Ελλήνων.

Την Περίοδο αυτή δεν θα διστάζουν συχνά πυκνά οι Τούρκοι να λεηλατούν να σφάζουν και να κατακρεουργούν Έλληνες και Χριστιανούς. Το μίσος των Τούρκων για την Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο που επεβλήθη και «Χαράτσι» που ήταν φόρος για να έχει το δικαίωμα ο άπιστος δηλαδή ο Χριστιανός να έχει για ένα χρόνο το κεφάλι στους ώμους του! Αποστολή των Τούρκων λοιπόν ήταν ο Εξισλαμισμός δηλαδή η υποτέλεια στο Ισλάμ. Όλοι όσοι αρνιόντουσαν το Ισλάμ ήταν άπιστοι και έπρεπε να το δεχτούν με το ζόρι! Οι Έλληνες κυριολεκτικά ζουν πλέον σαν δούλοι αφού δεν τους επιτρέπεται τίποτα! Ωστόσο οι Έλληνες θα μείνουν ζωντανοί και θα κρατήσουν μέσα τους τόσο τον Ελληνισμό όσο και τον Χριστιανισμό.

Το 1687 μ.Χ. θα συμβεί ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός. Οι Ενετοί θα έρθουν τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα για να την καταλάβουν. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι το γεγονός πως η Βενετία την συγκεκριμένη περίοδο είχε αρκετά σημαντική δύναμη. Οι Τούρκοι όταν τους είδαν να έρχονται έτρεξαν στο ισχυρότερο φρούριο των Αθηνών το οποίο δεν ήταν άλλο από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Οι βομβαρδισμοί θα ξεκινήσουν και είναι γεγονός πως οι ίδιοι οι Ενετοί θα ξεκινήσουν να χτυπούν την Ακρόπολη. Ύστερα από λίγες μέρες μια βόμβα θα μπει σε σημείο που φυλασσόταν μπαρούτι και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια τρομακτική έκρηξη που θα καταστρέψει μεγάλο τμήμα όχι μόνο του Παρθενώνα αλλά και της υπόλοιπης Ακρόπολης. Το περιστατικό αυτό θα μείνει σαν ένα ιστορικό γεγονός καθώς το πιο κορυφαίο μνημείο του κόσμου κατάφερε τελικώς να καταστραφεί λίγο πριν την σύγχρονη εποχή. Κατάφερε να περάσει τόσα χρόνια ζωής, κατάφερε να γίνει εκκλησία (Παναγιά η Αθηνιώτισσα) χωρίς να γνωρίσει την καταστροφή, κατάφερε να μετατραπεί σε Τζαμί καθώς το 1456 μ.Χ. οι Τούρκοι θα χτίσουν μιναρέ σε μια γωνία του χωρίς όμως να τον καταστρέψουν και τελικώς κατέληξε να γίνει κομμάτια από τον Βομβαρδισμό άλλων κατακτητών αυτή τη φορά των Ενετών. Οι ίδιοι ζητωκραύγασαν με ευτυχία όταν σημειώθηκε αυτή η επιτυχία για αυτούς πάντα διότι για την παγκόσμια ιστορία ήταν, είναι και θα είναι μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ καταστροφή! Η Χαριστική Βολή φυσικά θα έρθει λίγους αιώνες αργότερα και αυτή τη φορά από την Αγγλία. Πριν όμως πάμε εκεί αξίζει να σταθούμε σε ένα ιστορικό πρόσωπο για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Άγιος Κοσμάς ο ΑιτωλόςΓεννημένος το 1714 μ.Χ. ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός θα καταφέρει μέσα στην Περίοδο της Τουρκοκρατίας να σπουδάσει και να γίνει μοναχός. Το έργο του θα είναι κορυφαίο και ιστορικής σημασίας. Θα παρακινήσει τους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς να χτίσουν σχολεία και θα το καταφέρει. Οι Τούρκοι φυσικά δεν θα τον έχουν σε εκτίμηση και με την κατηγορία πως ήταν πράκτορας των Ρώσων, το πρόσωπο χάρη στο οποίο η Ελλάδα άρχισε να βρίσκει ξανά τον δρόμο της προς τα πάνω θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί! Αυτό ήταν και το τέλος του Κοσμά ο οποίος χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδοξίας!

Επιστρέφοντας στον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα μ.Χ. θα δημιουργηθεί ένα θέμα που απασχολεί την Ελλάδα μέχρι και τις μέρες μας. Μιλάμε φυσικά για την δράση του Άγγλου λόρδου Έλγιν ο οποίος το 1801 μ.Χ. θα φτάσει στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να μεταφέρει με τα καράβια του τον Ελληνικό Πλούτο στην Αγγλία. Ο ίδιος ο Έλγιν θα θελήσει με τις Περίφημες Ελληνικές Αρχαιότητες να διακοσμήσει το σπίτι του στην Αγγλία κι έτσι θα ζητήσει την άδεια από τους Τούρκους για να τις απομακρύνει. Οι Τούρκοι καθώς δεν έδειχναν ίχνος εκτίμησης για την Ελλάδα συμφώνησαν αμέσως μιας και στα μάτια τους ο Έλγιν ο οποίος ήταν Πρέσβης της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη, ήταν περισσότερο σημαντικός από την αρχαία κληρονομιά μοναδικής ομορφιάς, διαχρονικής αξίας και παγκόσμιας προσφοράς.

Τον ίδιο χρόνο θα ξεκινήσει να λεηλατεί τον Παρθενώνα και η πρώτη «φουρνιά» του άθλιου έργου του με τις ευλογίες των Τούρκων θα φτάσει στην Αγγλία το 1804 μ.Χ.! Η δράση του δεν θα σταματήσει εκεί αλλά θα συνεχίσει να ξηλώνει το μοναδικό αυτό αριστούργημα ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει να διαλύει ολόκληρη την Ακρόπολη παίρνοντας ακόμη και κίονα και φτάνοντας στο σημείο να ξεριζώσει την ίδια την Καρυάτιδα από την θέση της. Κι όμως η απληστία του θα συνεχιστεί και λίγα χρόνια αργότερα θα δρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ότι θα βρίσκεται στον διάβα του θα φορτώνεται αμέσως στα καράβια του με προορισμό την Αγγλία. Η Επανάσταση ευτυχώς εκτός από την αντιμετώπιση των Τούρκων θα έχει και ως αποτέλεσμα να σταματήσει τις αποτρόπαιες κινήσεις του Έλγιν. Αδιαμφισβήτητα ο Έλγιν έκλεψε τα μάρμαρα και κατέστρεψε μοναδικές αρχαιότητες σε περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν Υπόδουλη. Οι πράξεις του έχουν ως αποτέλεσμα να μην βρίσκεται ακόμα και στις μέρες μας λύση για την επιστροφή αυτών των μοναδικών αρχαιοτήτων που κατέστρεψε ένας Άγγλος Λόρδος.

Καθ’ όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας οι Έλληνες δεν θα υποδουλώνονται αλλά με μανία θα αναζητούν το κορυφαίο αγαθό, την Ελευθερία. Για αυτό οι Έλληνες θα επαναστατούν κάθε λίγο δείχνοντας τα πραγματικά συναισθήματα τους προς τους Οθωμανούς. Γενικώς οι Έλληνες ποτέ δεν ήθελαν να βρίσκονται κάτω από ζυγό κι αυτό άλλωστε είναι κάτι που έχει αποδειχθεί περίτρανα σε όλη την ιστορία της χώρας μας! Το 1821 μ.Χ. ξημερώνει μια νέα μέρα καθώς τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Η παράδοση θέλει τον Παλαιών Πατρών Γερμανό επίσκοπο της Πάτρας να ευλογεί την Ελληνική Σημαία και να την υψώνει στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας με την παρουσία Κορυφαίων Ελλήνων Οπλαρχηγών! Είναι γεγονός πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Με την ύψωση του Λαβάρου της Επαναστάσεως από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό λήγει οριστικά κι η Περίοδος της Τουρκοκρατίας και η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα περίφημη περίοδο. Σε αυτήν θα αποδείχθει πως ο Ελληνικός λαός δεν ανέχεται τον Ζυγό και με τις κινήσεις που θα κάνει θα γίνει παγκοσμίως γνωστός για το θάρρος και την τόλμη του. Η Ελληνική Επανάσταση έχει αρχίσει!

Ελληνική Επανάσταση
Πορεία προς την Ελευθερία
ΕλευθερίαΗ Ελευθερία είναι κάτι που αντιπροσωπεύει τους Έλληνες. Αν κάτι δεν μπορούν να ανεχθούν είναι να τους αναγκάσουν να μην έχουν αυτό το υπέρτατο αγαθό. Αν αντιληφθούν πως κάποιος τους την περιορίζει θα βάλουν τα δυνατά τους και θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν ακόμα και τον μεγαλύτερο εχθρό. Για τον λόγο αυτό κι η Ελευθερία αλλά και η Ελλάδα προσωποποιημένες σε Θεές στις ψυχές όλων των Ελλήνων, θα δώσουν κουράγιο και Θάρρος για την έναρξη μιας αποφασιστικής κίνησης για την απελευθέρωση ολόκληρης της Ελλάδας. Επίσης ο Έλληνας στηριζόταν πάντα στην θρησκεία του. Γενικά ο Έλληνας πάντα ήταν συνδεδεμένος με την θρησκεία στην αρχαιότητα με το Δωδεκάθεο και αργότερα με την Χριστιανοσύνη. Για αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το Λάβαρο της Επανάστασης υψώθηκε από Ιεράρχη, δηλαδή η επανάσταση κατά κάποιο τρόπο κηρύχθηκε από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό καθώς οι σχέσεις με την εκκλησία ήταν άριστες και οι κληρικοί στάθηκαν στο πλευρό των υπόλοιπων Ελλήνων με τρόπο ηρωικό και καθοριστικό για την πορεία της χώρας μας στην επιτυχία!

Ιδιαίτερα ένθερμος ο Ελληνικός λαός θα ξεκινήσει να μάχεται για την Ελευθερία μέσα στην περίοδο του Απελευθερωτικού Αγώνα από το 1821 ως το 1829 μ.Χ.. Ωστόσο ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ θα αφορίσει το κίνημα του Υψηλάντη, θα αναθεματίσει την επανάσταση και θα παραμείνει πιστός στον Σουλτάνο ή τουλάχιστον έτσι θα φανεί να γίνεται στα μάτια του Σουλτάνου. Προκαλεί έκπληξη σαν γεγονός καθώς το έργο του Πατριάρχη ήταν μεγάλο για τους Έλληνες. Ασχολήθηκε με την Ελληνική Παιδεία και έδρασε τόσο σε εθνικά όσο και σε θρησκευτικά θέματα. Η εξήγηση λοιπόν για αυτό το γεγονός βρίσκεται στην πολιτική του Σουλτάνου. Ο ίδιος ο Πατριάρχης θα έχει καταφέρει να σώσει τον Ελληνορθόδοξο λαό μέχρι τότε και είναι γεγονός πως η επανάσταση θα σήμανε αυτόματα την αρχή νέων άγριων διωγμών εναντίον τους. Για αυτό πιστεύεται πως ο ίδιος κινήθηκε σε αυτά τα πλαίσια για να μην αποτύχει η επανάσταση του ΄21. Ο ίδιος, θεωρείται λοιπόν πως με αυτή του την κίνηση θα θελήσει να προστατέψει τους «ρωμιούς» της πόλης από την οργή του Σουλτάνου ο οποίος θα έχει καταφέρει να απαγχονίσει και όσους Μουσουλμάνους και Τούρκους δεν συμπεριφερόντουσαν με μίσος στους Ελληνορθόδοξους! Αν και λοιπόν φαίνεται πως αναθεματίζει τους Έλληνες ο Πατριάρχης παίρνει πίσω αυτή την πράξη κρυφά και σύμφωνα με άλλους συμμετείχε κιόλας στην Φιλική εταιρία κάτι το οποίο αναφέρεται από Έλληνες της εποχής. Το γεγονός αυτό άρχισε σιγά σιγά να φτάνει στα αυτιά του Σουλτάνου ο οποίος εξοργίσθηκε και για άλλη μια φορά θα στραφεί με βία εναντίον των Ελλήνων.

Ο ίδιος ο Πατριάρχης θα προτρέψει τον διερμηνέα του Πατριαρχείου να φύγει αλλά εκείνος θα παραμείνει στην θέση του σαν Μέγας Πατριώτης! Ήταν Μεγάλη Δευτέρα όταν τον έπιασαν και παρουσία του ίδιου του Σουλτάνου αποκεφαλίσθηκε! Καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα θανατώνονται Μεγάλοι Έλληνες κι έτσι μετά τη λειτουργία του Πάσχα θα φτάσει κι η ώρα και για τον ίδιο τον Πατριάρχη ο οποίος αφού θα συλληφθεί, θα κηρυχθεί έκπτωτος και θα φυλακιστεί και το ίδιο απόγευμα θα απαγχονιστεί στην κεντρική είσοδο του Πατριαρχείου η οποία σε ένδειξη τιμής θα παραμείνει κλειστή μέχρι και σήμερα! Θα παραμείνει μάλιστα κρεμασμένος για 3 μέρες και ο όχλος γύρω του θα συνεχίζει να λιθοβολεί και να εξευτελίζει το πτώμα του. Μια ομάδα Εβραίων θα αγοράσει το πτώμα του έπειτα αφού θα το περιφέρουν στους δρόμους θα το ρίξουν στον Κεράτιο Κόλπο. Από εκεί και πέρα το πτώμα του θα βρεθεί από Έλληνα και θα γίνει η ταφή του με τιμές στον Ναό της Αγίας Τριάδας στην Οδησσό.

50 ολόκληρα χρόνια μετά, το σκήνωμα του θα μεταφερθεί στην Αθήνα και έκτοτε θα φυλάσσεται σε λάρνακα στην Μητρόπολη Αθηνών. Μετά από αρκετά χρόνια ο Γρηγόριος ο Ε΄ θα κηρυχθεί Άγιος της Ορθοδοξίας αναγνωρίζοντας έτσι κι επισήμως το Μεγάλο του Έργο υπέρ του Ελληνικού Πολιτισμού. Ο απαγχονισμός του είναι ένα κορυφαίο γεγονός το οποίο αποδεικνύει για πολλοστή φορά τα συναισθήματα που έτρεφαν οι Τούρκοι για τους Έλληνες Χριστιανούς. Ο ηρωισμός του Πατριάρχη και Αγίου θα μείνει στην ελληνική ιστορία σαν μια πράξη γενναιότητας που όμως θα δώσει δύναμη και κουράγιο στους υπόλοιπους Έλληνες ώστε να συνεχίσουν με επιτυχία τον αγώνα.

Η Επανάσταση του '21Αυτό λοιπόν και θα γίνει. Μέσα στον επόμενο καιρό οι Έλληνες θα έχουν μεγάλες επιτυχίες με κορυφαία γεγονότα μεταξύ αυτών την Καλαμάτα να είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώνεται από τους Τούρκους πριν από τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, τη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς τον Μάιο του 1821 μ.Χ., την Πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας από τον Δημήτριο Παπανικολή και την άλωση της Τριπολιτσάς από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη τον ίδιο χρόνο και μαζί με τη νικητήρια Μάχη στα Δερβενάκια από τον ίδιο το 1822 μ.Χ. θα έχουμε τις πρώτες επιτυχίες των Ελλήνων. Αν και το ηθικό των Τούρκων θα πέσει σημαντικά οι ίδιοι δεν θα το βάλουν κάτω. Σε συνδυασμό με την διαμάχη που θα ξεκινήσει το 1823 μ.Χ. μεταξύ των αρχηγών του ΄21 θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να ξεκινήσει την δράση του ο Ιμπραήμ Πασάς που ήταν Αιγύπτιος, με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει την Τουρκία. Με την συντριβή της Πελοποννήσου του πυρήνα της επαναστάσεως και την φυλάκιση του Κολοκοτρώνη η Πελοπόννησος θα είναι ένας εύκολος στόχος.

Ο ίδιος ο Ιμπραήμ θα φτάσει στην Ελλάδα το 1824 μ.Χ. μιας και θα του έχουν δοθεί η Κρήτη και η Κύπρος. Στην Κρήτη μάλιστα που οι Έλληνες θα έχουν σημαντικές επιτυχίες ήδη από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου η επανάσταση καταπνίγεται. Το 1825 μ.Χ. θα φτάσει στην Πελοπόννησο με μοναδικό σκοπό να την καταστρέψει και να την καταλάβει κάτι που θα ξεκινήσει ταχύτατα και με επιτυχία. Τον ίδιο χρόνο θα αποφυλακιστεί ο Κολοκοτρώνης αλλά θα δολοφονηθούν μεγάλοι ήρωες ενώ ο Κιουταχής εκείνη την περίοδο θα έχει ξεκινήσει να πολιορκεί για δεύτερη φορά το Μεσολόγγι. Οι Μεσολογγίτες θα πεινάσουν ώσπου το 1826 μ.Χ. θα γίνει η γνωστή σε όλους «έξοδος του Μεσολογγίου» κατά την οποία μπορεί λίγοι μονάχα να επιβίωσαν ωστόσο ο ηρωισμός και η μεγαλοψυχία τους θα μείνει στην ιστορία. Από αυτό το γεγονός η πόλη του Μεσολογγίου θεωρείται η πόλη με την μεγαλύτερη δόξα στην περίοδο της Επανάστασης! Σαν γεγονός όμως την συγκεκριμένη περίοδο έριξε το ηθικό των Ελλήνων Λίγο αργότερα θα αρχίσει και η πολιορκία της πόλης των Αθηνών πάλι από τον Κιουταχή στην οποία θα φθάσει ο Καραϊσκάκης και θα αρχίσει τον κλεφτοπόλεμο!

Αξίζει να σημειωθεί η δυναμική παρουσία στην επανάσταση των Κλεφτών και των Αρματολών. Από αυτούς θα ξεπηδήσουν Ηγετικές Μορφές και Τεράστιοι Ήρωες όπως ο Καραϊσκάκης κι ο Ανδρούτσος. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν αν και οι Κλέφτες είχαν ως σκοπό την ελευθερία και στην αρχή οι Αρματολοί κινιόντουσαν ανάλογα με τα Τουρκικά συμφέροντα αργότερα θα ενωθούν και θα δράσουν από κοινού για την Ελευθερία της Ελλάδας στον Ιερό Επαναστατικό Αγώνα του 1821!

Τον Απρίλιο του 1827 μ.Χ. θα βγει Κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας ενώ στο τέλος του ίδιου χρόνου θα πραγματοποιηθεί η Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Σε αυτήν Ρωσικές, Γαλλικές και Βρετανικές δυνάμεις θα καταστρέψουν τις δυνάμεις των Οθωμανών και των Αιγυπτίων. Βεβαίως η δράση των 3 αυτών δυνάμεων δεν ήταν απαραίτητα για να βοηθήσουν την Ελλάδα αλλά συγκεκριμένα ήταν γιατί είχαν όλες τους συμφέροντα. Ακόμα κι η Ρωσία δεν ήταν με τους Έλληνες στην αρχή της Επανάστασης και αν και μπορεί τελικά να βοήθησαν την Ελλάδα θεωρείται μεν πως έγινε λόγω της αμοιβαίας αγάπης που έχουν οι δύο Χριστιανικοί λαοί ωστόσο και εκείνοι είχαν συμφέροντα από αυτό το γεγονός. Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί πως όλοι οι υπόλοιποι βοήθησαν την Ελλάδα όταν ήθελαν να προωθήσουν δικά τους συμφέροντα. Όπως και να έχει όμως αυτό συνέφερε και την Ελλάδα που είχε καταπονηθεί ιδιαίτερα από την σκληρή Επανάσταση καθώς είχε φτάσει σε οριακό σημείο και συγκεκριμένα είχαν καταλήξει να πέσουν ξανά οι πόλεις στα χέρια των κατακτητών.

Οι Ήρωες μας πολλοί, ήρωες ήσαν και οι απλοί Έλληνες που πολέμησαν για την ελευθερία κι ήρωες ήσαν και οι Φιλέλληνες. Μεταξύ όλων αυτών έχει αναγνωρισθεί η αξία συγκεκριμένων ατόμων για τον ιδιαίτερο αγώνα τους και την πορεία τους μέσα στην Ιστορία της Ελλάδας. Χάρη σε αυτούς η Ελλάδα επιτέλους θα βρει τον δρόμο της Ελευθερίας.

Ο Χρήστος Καψάλης γεννημένος το 1751 μ.Χ. είναι ένας από αυτούς. Το βράδυ της Ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου θα προσελκύσει σε αποθήκη με πυρίτιδα Οθωμανούς κι Αλβανούς και αφού το καταφέρει θα την ανατινάξει. Με την έκρηξη μπορεί να χάθηκαν όλοι, μεταξύ τους και ο ίδιος ωστόσο η κίνηση αυτή του Χρήστου Καψάλη θα τον κάνει έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ήρωες της Επανάστασης.

Πολύ πριν την επανάσταση όμως θα ζήσει μια άλλη μεγάλη μορφή. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι Έλληνες ήθελαν την ελευθερία τους πάντα και για αυτό με κάθε ευκαιρία έκαναν επαναστάσεις οι οποίες όπως και να έχει μπορεί να ήταν αποτυχημένες ωστόσο βοήθησαν στην γενική φθορά των Οθωμανών. Ο Ρήγας Φεραίος ο επονομαζόμενος Βελεστινλής με τα λόγια του κατάφερε στην προεπαναστατική περίοδο να ξεσηκώνει όλους τους Έλληνες. Είναι ο πρόδρομος της επανάστασης του ΄21 και είναι και Εθνομάρτυρας καθώς θα συλληφθεί στα τέλη του 1797 μ.Χ. στη Τεργέστη μαζί με τους συντρόφους του από Αυστριακούς και τον επόμενο χρόνο θα παραδοθούν στους Τούρκους. Από εκείνη την στιγμή θα τους κάνουν φριχτά βασανιστήρια για ενάμισι ολόκληρο μήνα όπου και στο τέλος θα στραγγαλιστούν και τα πτώματα τους θα ριχτούν στον Δούναβη. Έτσι ήρθε το τέλος του Μεγάλου Εθνομάρτυρα και των συντρόφων του.

Θεόδωρος ΚολοκοτρώνηςΑδιαμφισβήτητα η Μεγαλύτερη Μορφή στον Ιερό Επαναστατικό Αγώνα ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το όνομα του σημαντικότατου αυτού ήρωα έρχεται πρώτο στον νου των Ελλήνων μόλις ακούσουν για την Επανάσταση. Γεννημένος το 1770 μ.Χ. θα δράσει ηρωικά στα χρόνια πριν και μετά την Επανάσταση του ΄21. Ο ίδιος θα καταφέρει να διασώσει την Πελοπόννησο και να ηγηθεί σε πολλούς αγώνες με νικηφόρο αποτέλεσμα ενάντια στους Τούρκους. Στα χρόνια του Εμφυλίου που οι αγωνιστές θα αρχίσουν να πολεμάνε μεταξύ τους ο Κολοκοτρώνης θα μπει στην φυλακή αλλά θα βγει για να αντιμετωπίσει αυτή τη φορά τον Ιμπραήμ Πασά. Η δράση του έχει μείνει στην Ελληνική ιστορία και το όνομα του είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα! Στο τέλος της ζωής του θα φτάσει το 1843 μ.Χ..

Μεγάλη μορφή στον Επαναστατικό αγώνα ήταν κι η Μεγάλη Ελληνίδα Ηρωίδα, Λασκαρίνα – Μπουμπουλίνα. Γεννημένη το 1771 μ.Χ. είχε ενεργό δράση τόσο στα προεπαναστατικά όσο και στα επαναστατικά χρόνια. Η ίδια θα γίνει επικεφαλής μοίρας πλοίων και θα έχει και δικά της πλοία και θα αντιμετωπίσει μαζί με τα πληρώματα πολλές φορές Τούρκους αλλά και Αλβανούς. Τις απονεμήθηκαν τίτλοι για τον ηρωισμό και τον πατριωτισμό της κι ενώ προετοιμαζόταν για νέες μάχες το 1825 μ.Χ. σκοτώθηκε άδοξα σε διαμάχη που υπήρχε μέσα στην οικογένεια από τους συγγενείς της γυναίκας που είχε κλέψει ο γιος της Μπουμπουλίνας.

Μια περίπου δεκαετία μετά την γέννηση της Μπουμπουλίνας, γεννήθηκε ένας άλλος μεγάλος ήρωας. Γεννημένος το 1782 μ.Χ. ο Γεώργιος Καραϊσκάκης θα αποτελέσει έναν από τους πιο Κορυφαίους Στρατηγούς και ήρωες του ΄21. Η δράση του θα είναι μεγάλη τόσο την προεπαναστατική που θα δράσει ως κλέφτης όσο και την επαναστατική περίοδο. Θα πιαστεί όμως από τον Σουλτάνο κι έτσι ο ίδιος θα πολεμήσει ξανά υπέρ της Ελλάδας μόλις λίγο πριν την Επανάσταση. Στο τέλος της ζωής του θα φτάσει το 1827 ύστερα από σφαίρα που θα δεχθεί στο υπογάστριο. Αυτό θα σημάνει και το τέλος για έναν περίφημο ήρωα που πολέμησε για την Ελευθερία της Ελλάδας.

Μεταξύ 1782 και 1784 μ.Χ. θα γεννηθεί ο Νικηταράς Σταματελόπουλος ο οποίος θα είναι ένας από τους σημαντικότερους αγωνιστές του ΄21! Ο ίδιος θα αποκρούει τους Τούρκους και θα πάρει το όνομα Τουρκοφάγος. Ο ίδιος δεν αγωνίστηκε ποτέ για τα λάφυρα όπως φαίνεται, αγωνίστηκε όμως καθαρά για την ελευθερία της Ελλάδας. Λίγο πριν το τέλος της ζωής του και μετά την επανάσταση θα συλληφθεί και θα περιοριστεί. Αργότερα θα πεθάνει τυφλός και πάμφτωχος το 1849 μ.Χ..

Μια επίσης μεγάλη μορφή του Ελληνισμού ήταν ο Αθανάσιος Διάκος. Γεννημένος το 1788 μ.Χ. θα δράσει στα προεπαναστατικά χρόνια και θα γίνει και κλέφτης και αρματολός. Στα χρόνια της επανάστασης θα πολεμήσει τους Τούρκους αλλά δεν θα καταφέρει να ζήσει για πολύ. Στην μάχη της Αλαμάνας το 1821 μ.Χ. λίγο μόλις μακριά από τις Θερμοπύλες που οι 300 Σπαρτιάτες πολέμησαν και θυσιάστηκαν, ο Αθανάσιος Διάκος σαν σύγχρονος Λεωνίδας θα επιλέξει να θυσιαστεί μαζί με τους λιγοστούς εναπομείναντες στρατιώτες. Βαριά τραυματισμένος δεν θα εξισλαμιστεί και θα πεθάνει με την φριχτή εκτέλεση του ανασκολοπισμού δηλαδή του σουβλίσματος. Ο ανασκολοπισμός είναι ένα είδος φριχτού, αργού θανάτου και με αυτό το μαρτύριο θα χαθεί ένας ακόμη μεγάλος Έλληνας ήρωας.

Την ίδια χρονιά που θα γεννηθεί ο Αθανάσιος Διάκος θα γεννηθεί και ακόμα ένας μεγάλος ήρωας, ο Μάρκος Μπότσαρης! Με μεγάλη ανδρεία και ηρωισμό θα πολεμήσει ενάντια στον Τουρκικό Ζυγό! Ο ένδοξος αυτός άνθρωπος αν και στην αρχή θα αγωνιστεί στο πλευρό του Σουλτάνου επειδή είχε την υπόσχεση πως θα επιστρέψει στην πατρίδα θα στραφεί εναντίον του καθώς αποτέλεσμα δεν υπήρχε σε άλλη περίπτωση. Θα καταφέρει να κάνει πολλές νικηφόρες μάχες και θα αναπτερώσει το ηθικό των Ελλήνων. Το τέλος του θα έρθει το 1823 μ.Χ. στην «Μάχη του Κεφαλόβρυσου». Τότε οι Σουλιώτες θα πάνε το άψυχο σώμα του στο Μεσολόγγι όπου και θα το ενταφιάσουν!

Το 1788 μ.Χ. θα έχουμε και την γέννηση ενός ακόμα κορυφαίου αγωνιστή, του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Θα διαγράψει μια λαμπρή πορεία και θα καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλές φορές τους Τούρκους! Η δράση του ήταν έντονη αν και αυτός ο λαμπρός ήρωας δεν γλίτωσε από κατηγορίες. Αυτές μάλιστα θα τον αναγκάσουν να παραιτηθεί από το αξίωμα του. Ο εμφύλιος όμως που θα ξεσπάσει θα οδηγήσει και αυτόν στην φυλακή το 1825 μ.Χ. όπου και θα δολοφονηθεί και θα ριχτεί από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως για να φανεί πως ο ίδιος έπεσε στην προσπάθεια του να ξεφύγει. Αυτό ήταν και το τραγικό τέλος ενός ακόμη μεγάλου ήρωα!

ΠαπαφλέσσαςΈνας ακόμη μεγάλος ήρωας, κληρικός και αγωνιστής ήταν ο Γρηγόριος Δικαίος ή όπως αλλιώς είναι γνωστός ο Παπαφλέσσας! Ο Παπαφλέσσας θα γεννηθεί το 1788 μ.Χ. και θα χειροτονηθεί αρχιμανδρίτης από τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄. Το έργο κι η δράση του θα είναι μεγάλη. Θα καταφέρει πολλές φορές να έρθει αντιμέτωπος με τους Τούρκους και να τους νικήσει. Και ο Παπαφλέσσας θα γίνει ένας σύγχρονος Λεωνίδας και η ιστορία θα επαναληφθεί στην «μάχη στο Μανιάκι» το 1825 μ.Χ. που θα μείνει μονάχα αυτός και 300 ακόμη άνδρες. 300, αριθμός συμβολικός. Ο Παπαφλέσσας γνώριζε μόλις είδε τα Αιγυπτιακά στρατεύματα να πλησιάζουν τι θα συμβεί, όλοι το γνώριζαν όμως οι 300 του Παπαφλέσσα θα αγωνισθούν και αν και θα πέσουν ηρωικά θα καταφέρουν να έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στον στρατό του Ιμπραήμ. Ο Παπαφλέσσας κι οι 300 άντρες από τότε πέρασαν στην ιστορία.

Τέσσερα χρόνια αργότερα από την γέννηση του Παπαφλέσσα θα γεννιόταν ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες λόγιους ο οποίος ήταν και στρατιωτικός. Ο Λόγος για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ο οποίος θα γεννηθεί το 1792 μ.Χ.. Ο ίδιος θα αναλάβει την αρχηγία της Φιλικής εταιρείας και θα οργανώσει την επανάσταση στην Πελοπόννησο Το 1821 θα κηρύξει την επανάσταση από την Μολδοβλαχία. Αυτό θα σημάνει και την έναρξη της επαναστάσεως του ΄21 που τυπικά ξεκινάει με την ύψωση του Λαβάρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης θα παραδοθεί στους Αυστριακούς θα φυλακιστεί και λίγους μήνες μετά την αποφυλάκιση του θα πεθάνει (1828 μ.Χ.).

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης θα αποτελέσει άλλη μια από τις σημαντικότατες μορφές του Επαναστατικού Αγώνα. Θα γεννηθεί το 1793 μ.Χ. και θα αποτελέσει μια ηγετική φυσιογνωμία στον ναυτικό αγώνα. Η Πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας το 1822 μ.Χ. θα αποτελέσει ένα κορυφαίο γεγονός στην σταδιοδρομία του. Με το τέλος της επανάστασης θα αποτελέσει και μια σημαντική μορφή στην πολιτική σκηνή! Θα καταφέρει να γίνει Υπουργός Ναυτικών και θα καταφέρει να σχηματίσει και την δική του Κυβέρνηση. Το τέλος του θα έρθει το 1877 όντας εν ενεργεία πρωθυπουργός!

Η Ελλάδα χωρίς αμφισβήτηση γέννησε και μεγάλες ηρωίδες, μεταξύ αυτών ήταν και η Μαντώ Μαυρογένους η οποία θα γεννηθεί το 1796 μ.Χ. και με την έναρξη της Επανάστασης θα πάει στην Μύκονο να ξεσηκώσει τους κατοίκους του νησιού. Η ίδια θα προσφέρει συνεχώς τα χρήματα της για τον αγώνα και μάλιστα θα κάνει εκκλήσεις στις γυναίκες της Γαλλίας από τις οποίες θα ζητήσει βοήθεια. Μαζί με την Μαυρογένους θα συνδεθεί ένας ακόμη αγωνιστής του ΄21. Αυτός θα είναι ο Δημήτριος Υψηλάντης ο οποίος γεννημένος το 1793 μ.Χ. θα λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες Η Μαντώ Μαυρογένους θα ερωτευθεί τον Υψηλάντη το τέλος του οποίου θα έρθει το 1832 μ.Χ.. Η Μαντώ είχε άσχημο τέλος καθώς πλέον πέρασε την υπόλοιπη ζωή της λησμονημένη, λυπημένη και πάμφτωχή και πέθανε λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1840 μ.Χ..

Μια τεράστια μορφή ήταν ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Το κορυφαίο έργο του θα τον κάνει να ανακηρυχθεί ο Εθνικός Ποιητής της Ελλάδας! Γεννημένος το 1798 μ.Χ. θα γράψει τον «Ύμνο εις την Ελευθερία», του οποίου οι δύο πρώτες στροφές θα γίνουν ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος! Αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο πέθανε το 1857 μ.Χ..

Οι ήρωες του ΄21 συνδέθηκαν με την Φιλική Εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1814 μ.Χ. κι είχε ως σκοπό την Ελευθερία. Θα αποτελέσει σημείο αναφοράς καθώς θα είναι το «κέντρο» στο οποίο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την οργάνωση των κινήσεων που θα έκαναν οι Έλληνες στην επανάσταση. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν το έργο της Φιλικής Εταιρείας ήταν μεγάλο και αυτό φαίνεται καθώς οι μεγάλοι ήρωες συνδέθηκαν με αυτό.

Ήδη λοιπόν από το 1827 η Ελλάδα είχε ανακηρυχθεί ανεξάρτητη και είχε εκλέξει και ηγέτη! Ένα χρόνο αργότερα η Ρωσία θα είναι εκείνη που θα κηρύξει τον πόλεμο στους Τούρκους! Το 1829 μ.Χ. έχει φτάσει. Με την έλευση του μια νέα μέρα θα ξημερώσει για την Ελλάδα. Η Ρωσία με την «Συνθήκη της Αδριανούπολης» θα αναγκάσει τον Σουλτάνο να αποδεχθεί την αυτονομία της Ελλάδας. Έτσι κι έγινε το 1829 μ.Χ. είναι η λήξη μιας πολύ δύσκολης εποχής, μιας εποχής που ο Ελληνισμός πέρασε πολλά δεινά. Η στάση όμως των Ελλήνων, η στάση ακόμα και της εκκλησίας, οι αγώνες που έκαναν όλοι μαζί για την ελευθερία τελικά έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, την Ελεύθερη Ελλάδα. Με την συνθήκη της Αδριανούπολης σήμανε αυτόματα κι η έναρξη μιας νέας εποχής η οποία είναι αυτή που διανύουμε μέχρι και σήμερα. Και σε αυτή τη περίοδο ο Ελληνισμός θα περάσει από σκληρές δοκιμασίες θα αποδείξει όμως για πολλές φορές ακόμα πως η Ελλάδα παραμένει ζωντανή! Μπαίνουμε στην Νεότερη Ελλάδα, μπαίνουμε στην Σύγχρονη Ιστορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s