Νεότερη Ελλάδα-Επέκταση του Κράτους

 

Κατά την Περίοδο 1897 – 98 με 1922 μ.Χ. θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα σημαντικά γεγονότα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εδαφική επέκταση της Ελλάδας. Σε αυτή την υποπερίοδο όμως θα συμβούν τραγικά γεγονότα που θα σημαδέψουν την ιστορία της χώρας μας. Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και η καταστροφή της Σμύρνης η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα στο τέλος της υποπεριόδου την μείωση των αρχικών εδαφικών επεκτάσεων θα είναι τα σημαντικότερα αρνητικά γεγονότα εις βάρος της Ελλάδας!

Στον Μακεδονικό χώρο ήδη από τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 παρατηρείται έντονη δραστηριότητα. Η δημιουργία από τους Βουλγάρους αντάρτικων ομάδων δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στον λαό της Μακεδονίας. Σε συνδυασμό με την δράση της Εξαρχίας δηλαδή της Βουλγαρικής Εκκλησίας η Βουλγαρία θα επιχειρήσει να προσαρτήσει σιγά σιγά την Μακεδονία στα εδάφη της. Η Βουλγαρική εξέγερση θα κάνει την Ελλάδα να κινηθεί γρήγορα για να μην χαθεί η Μακεδονία. Ο Αγώνας των Μακεδονομάχων θα κρατήσει ως το 1908 και μέσα σε αυτά τα χρόνια ένα πρόσωπο θα αποτελέσει μια κορυφαία μορφή! Το πρόσωπο αυτό ήταν ο Παύλος Μελάς!

Γεννημένος το 1870 μ.Χ. ήταν αξιωματικός και πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα! Θα συμμετάσχει στο Μακεδονικό Κομιτάτο και θα καταφέρει να αναπτερώσει το ηθικό των Ελλήνων! Μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες θα μπει στην περιοχή της Μακεδονίας και θα αρχίσει να αποδεκατίζει τους Βούλγαρους. Αυτό θα το πληροφορηθούν οι Τούρκοι οι οποίοι θα τον περικυκλώσουν το 1904 μ.Χ. ύστερα από προδοσία που θα έχει κάνει Βουλγαρική συμμορία και αφού θα τραυματισθεί θα πεθάνει. Η Ηρωική στάση του Μεγάλου Μακεδονομάχου έμεινε στην ιστορία και έκανε τους Έλληνες να συνεχίσουν πιο δυναμικά. Έτσι συνέχισαν με μεγάλες επιτυχίες για τα επόμενα χρόνια!

Παράλληλα στην Κρήτη άρχισαν να ξεσπούν νέες μεγάλες εντάσεις. Πολύ γρήγορα ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα έρθει σε ρήξη με τον Ύπατο Αρμοστή Γεώργιο. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος που είχε εκλεχθεί στην κυβέρνηση θα έχει διαφορετικές απόψεις από αυτές που είχε ο Γεώργιος. Ο Τελευταίος μάλιστα πολλές φορές γέμιζε με ελπίδες τον Κρητικό λαό αλλά αυτά που υποσχόταν ήταν πρακτικώς αδύνατο να γίνουν πραγματικότητα. Ο ίδιος ο Βενιζέλος θα παραιτείται επανειλημμένα μέχρι που οι αντίπαλοι του θα βρουν την ευκαιρία να τον κατηγορήσουν. Ο ίδιος θα υποβάλει την παραίτηση του και μαζί θα πει και τους λόγους για τους οποίους παραιτείται. Αυτό θα τον κάνει να βρεθεί στην αντιπολίτευση για τον λόγο πως είχε απόψεις αντίθετες με τις απόψεις του Γεωργίου.

Τα επόμενα χρόνια τα προβλήματα στο εσωτερικό της Κρήτης έγιναν πιο έντονα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το 1905 μ.Χ. να ξεσπάσει η «Επανάσταση του Θερίσου» με επικεφαλή τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Θα κηρύξει μάλιστα την Πολιτική Ένωση της Κρήτης στην Ελλάδα σαν ένα Ελεύθερο Συνταγματικό Κράτος! Αμέσως ο Ύπατος Αρμοστής θα απαιτήσει να σταματήσει η επανάσταση, θα διατάξει συλλήψεις, φυλακίσεις και οι «Προστάτριες Δυνάμεις» θα ζητήσουν να σταματήσει κάθε κίνηση από την μεριά των επαναστατών. Όσο γινόταν αυτό τόσο περισσότεροι βουλευτές στήριζαν την κίνηση Βενιζέλου. Οι Μεγάλες Δυνάμεις μέσα σε αυτές και η Ρωσία θα βομβαρδίσουν θέσεις των Επαναστατών και παρά μάλιστα τις επιβολές στρατιωτικών νόμων οι Επαναστάτες θα συνεχίζουν ακάθεκτοι! Με τον τερματισμό της επανάστασης χάρη στο γεγονός πως έγιναν δεκτά από τους πρόξενους αυτά που ζητούσε ο Βενιζέλος, ο Ύπατος αρμοστής Γεώργιος θα παραιτηθεί και οι Έλληνες πλέον θα έχουν περισσότερα δικαιώματα στο νησί. Η ένωση της Ελλάδας με την Κρήτη βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

Σε όλη την διάρκεια αυτών των θεμάτων ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχιζόταν κανονικά μέχρι το 1908 μ.Χ.. Η επικράτηση των Νεότουρκων εκείνη την περίοδο θα σταματήσει τόσο την δράση των Ελλήνων όσο και την δράση των Βουλγάρων στην Μακεδονία. Στην Κρήτη τώρα την ίδια χρονιά θα ξεσπάσει νέα επανάσταση στην οποία ο Βενιζέλος θα κηρύξει επισήμως την οριστική ένωση με την Μητέρα Πατρίδα, την Ελλάδα. Αφού η σημαία της Κρητικής πολιτείας με το κόκκινο αστέρι που δήλωνε την επικυριαρχία του Σουλτάνου στο νησί κατέβηκε, ανέβηκε στην θέση της η Ελληνική! Το νησί πλέον έχει περάσει στα χέρια της Ελλάδας! Το 1910 μ.Χ. ο Βενιζέλος θα εκλεχθεί πρωθυπουργός της Κρήτης κι ύστερα από την στρατιωτική επανάσταση του 1909 μ.Χ. στην Αθήνα και την πτώση της κυβέρνησης Ράλλη, θα προσκληθεί για να γίνει πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Θα δεχτεί, θα γίνουν και εκλογές θα βγει βουλευτής κι έπειτα από λίγους μήνες θα γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος η Ελλάδα αλλάζει γραμμή πλεύσης και ξεκινά με σκοπό να πάρει ανοδική πορεία.

Στην Μακεδονία όμως συνέχιζαν τα προβλήματα. Οι Έλληνες βρισκόντουσαν κάτω από μεγάλη πίεση τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία είχε αποδιοργανωθεί πλήρως. Έτσι ο Βενιζέλος σκέφτηκε να μην επιλέξει για αρχή τον πόλεμο και σε επαφές που θα έχει με την Τουρκία θα ζητήσει να κλείσει το Κρητικό ζήτημα, δηλαδή να αναγνωρίσουν στην Κρήτη τα δικαιώματα των Ελλήνων. Οι ίδιοι θα δηλώσουν αντίθετοι κι έτσι η Ελλάδα θα συμμαχήσει με την Βουλγαρία η οποία θα έχει ήδη συμμαχήσει με την Σερβία. Ελλάδα και Βουλγαρία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το μοίρασμα των εδαφών κι έτσι συμφώνησαν να κρατήσει ο καθένας αυτά που θα κατακτούσε. Η Βουλγαρία πίστευε άλλωστε πως η Ελλάδα όλο και κάποιο πρόβλημα θα αποκτούσε ενώ η χώρα μας αν δεν συμμετείχε θα έχανε για πάντα την ευκαιρία!

Βαλκανικοί ΠόλεμοιΕίναι γεγονός πως η συμμαχία με την Βουλγαρία θα προκαλέσει αντιδράσεις κατά του Βενιζέλου καθώς η μνήμη του Μακεδονικού αγώνα ήταν ακόμα νωπή. Ήταν μια δύσκολη επιλογή αλλά ο Βενιζέλος θα καταφέρει να υπερνικήσει. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ξεκινούν τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 1912 μ.Χ. ύστερα από συλλογικό τελεσίγραφο των κρατών της Βαλκανικής Συμμαχίας (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο) στην Τουρκία στην οποία θα ζητήσουν την διασφάλιση της αυτονομίας των εθνικών μειονοτήτων που ζούσαν εκεί. Προφανέστατα η Τουρκία θα αρνηθεί και θα κηρυχθεί ο πόλεμος.

Κάθε χώρα της Βαλκανικής Συμμαχίας τώρα θα προσπαθήσει να κερδίσει τα δικά της εδάφη. Το Μαυροβούνιο θα έχει θέσει ως στόχο διάφορες περιοχές, η Βουλγαρία θα περάσει από την Ανατολική Θράκη, η Σερβία θα οδηγηθεί μέχρι και το Μοναστήρι (μάλιστα δεν προχώρησαν στα Ελληνικά σύνορα σεβόμενοι την συμμαχία!). Οι Έλληνες θα ξεκινήσουν από την Θεσσαλία με αρχηγό πάλι τον Κωνσταντίνο τον Α΄ ο οποίος συμμετείχε στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Οι Έλληνες θα νικήσουν και θα περάσουν μπροστά καθώς οι Τούρκοι θα έχουν όλες τις δυνάμεις τους στην Ήπειρο και την Θράκη. Ο Κωνσταντίνος θα θέλει να στραφεί τώρα Βόρεια σε αντίθεση με τον Βενιζέλο που θα του ζητήσει να πάει για την Θεσσαλονίκη. Ο Κωνσταντίνος όμως ήθελε να σταματήσει τους Σέρβους ενώ ο Βενιζέλος φοβόταν τους Βουλγάρους.

Κατά εντυπωσιακό τρόπο ο Κωνσταντίνος δεν θα δέχεται παρά του γεγονότος πως ο Βενιζέλος θα του απαγορεύσει να πάει στο Μοναστήρι και θα τον διατάξει να πάει στην Θεσσαλονίκη. Θα αναγκαστεί να στείλει μάλιστα τον Βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο τον Α΄ ώστε να αναγκαστεί ο Ελληνικός στρατός να πάει στην Θεσσαλονίκη! Έτσι και θα γίνει και ο Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην Θεσσαλονίκη. Η ανατίναξη του Τουρκικού θωρηκτού που είχε αναλάβει την προστασία της Θεσσαλονίκης προκάλεσε αμέσως τον φόβο των Τούρκων. Ο Ταξίν Πασάς μάλιστα θα παραδώσει την πόλη στον ελληνικό στρατό υπό όρους. Όταν θα παρουσιαστεί στον Ελληνικό στρατό θα τους δηλώσει (τους όρους) αλλά ο Κωνσταντίνος θα αρνηθεί. Ο Βενιζέλος όμως τότε διέταξε τον Κωνσταντίνο να καταλάβει αμέσως την πόλη διότι ήξερε πως οι Βούλγαροι πήγαιναν για να πάρουν την Θεσσαλονίκη. Τελικώς ο Κωνσταντίνος κι ο Ταξίν Πασάς θα συμφωνήσουν κι η Θεσσαλονίκη επιτέλους επιστρέφει μετά από τόσο καιρό στις ρίζες της σε χέρια ελληνικά. Όταν έγινε αυτό ήταν νύχτα μεταξύ 26ης και 27ης Οκτωβρίου του 1912 μ.Χ..

Οι Έλληνες θα στείλουν μήνυμα στους Βουλγάρους που πήγαιναν ολοταχώς στην Θεσσαλονίκη πως η πόλη είναι πλέον ελεύθερη. Ωστόσο οι Βούλγαροι θα συνεχίσουν κι όταν την ίδια μέρα που είχαν μπει οι Έλληνες στην πόλη έφτασαν κι εκείνοι θα ζητήσουν από τον Ταξίν Πασά να υπογράψει πως απελευθέρωσαν κι αυτοί την πόλη. Ήταν όμως πλέον αργά για τους Βούλγαρους διότι είχε ήδη υπογράψει με τους Έλληνες και μάλιστα θα ζητήσει προστασία από τους τελευταίους καθώς οι Βούλγαροι θα επιτίθενται στις μονάδες που είχαν ήδη παραδοθεί. Τελικώς και ξέροντας πως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι διότι το θέμα είχε λήξει θα ζητήσουν να εισέλθουν στην πόλη, πράγμα που θα γίνει ύστερα από διαπραγματεύσεις. Τελικώς με τις εντάσεις που θα δημιουργηθούν θα εισέλθει ένα ολόκληρο Βουλγαρικό Σύνταγμα μέσα. Είναι γεγονός πως οι Βούλγαροι μπήκαν μετά τους Έλληνες στην Θεσσαλονίκη αλλά πριν ο Βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος ο Α΄ μπει επίσημα στην πόλη. Ο λαός θα υποδεχτεί τον Γεώργιο με τον καλύτερο τρόπο όμως οι μη Έλληνες θα είναι δυσαρεστημένοι. Ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος πλησιάζει!

Ύστερα από αυτό θα κινηθούν και στις περιοχές της Ηπείρου και οι Έλληνες θα σημειώσουν μεγάλες επιτυχίες τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα! Στις αρχές του 1913 μ.Χ. θα δολοφονηθεί στην Θεσσαλονίκη ο Βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος ο Α΄ και έτσι Βασιλιάς της Ελλάδας θα γίνει ο Κωνσταντίνος ο Α΄ Τον πόλεμο αργότερα θα τον έχει νικήσει η Βαλκανική συμμαχία κι έτσι στις 30 Μαΐου 1913 μ.Χ. με την συνθήκη του Λονδίνου ο Σουλτάνος παραχωρούσε όλα τα εδάφη δυτικά της γραμμής Αίνου-Μηδείας εκτός της Αλβανίας. Επίσης αναγνώριζε τα δικαιώματα της Κρήτης και παρέδιδε και τα νησιά του Αιγαίου καθώς και την Χερσόνησο του Αγίου Όρους στην τύχη των Μεγάλων Δυνάμεων.

Οι Βούλγαροι δεν θα είναι ευχαριστημένοι με αυτά που θα έχουν κατακτήσει καθώς όνειρο τους θα είναι να φτιάξουν την «Μεγάλη Βουλγαρία». Η ρήξη στις σχέσεις Σερβίας – Βουλγαρίας θα έρθουν καθώς τμήμα των εδαφών της πρώτης θα γινόταν ανεξάρτητο, ο λόγος για την Αλβανία. Η Βουλγαρία όμως θα φροντίσει να προσπαθήσει να χαλάσει τις σχέσεις της και με την Ελλάδα καθώς θα κοιτάζει πως να της αποσπάσει εδάφη. Η Σερβία θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας ωστόσο οι Βούλγαροι θα σφάζουν κόσμο και ακόμα και τους Έλληνες και τους Σέρβους με την βία θα θελήσουν να τους κάνουν να υποταχθούν στην Βουλγαρική Εξαρχία και να χρησιμοποιούν την Βουλγαρική γλώσσα. Αυτό θα είναι αρκετό ώστε Ελλάδα και Σερβία να κάνουν Συμμαχία καθώς η Βουλγαρία έκανε επικίνδυνες κινήσεις. Ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος λοιπόν ξεσπά λίγες μόλις μέρες μετά την λήξη του Α΄ από τους ίδιους τους Βούλγαρους που θα επιτεθούν στους Έλληνες.

Οι Βούλγαροι θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να κόψουν την επαφή Ελλήνων και Σέρβων κάτι που θα φανεί πως το καταφέρνουν στην αρχή, πολύ γρήγορα όμως θα αλλάξουν τα πράγματα και οι Βούλγαροι θα ξεκινήσουν την υποχώρηση. Σέρβοι κι Έλληνες τώρα θα προχωρήσουν μπροστά. Από Ελληνικής πλευράς οι ίδιοι οι Έλληνες θα ξεκαθαρίσουν την Θεσσαλονίκη και όλοι μαζί θα καταφέρουν να μπουν στα Βουλγαρικά εδάφη. Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος θα λήξει με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου τον ίδιο χρόνο. Μεγάλοι Κερδισμένοι; Φυσικά οι Έλληνες κι οι Σέρβοι. Η Ελλάδα θα πάρει την νότια Μακεδονία, την Καβάλα χάρη στο γάμο του Κωνσταντίνου με την αδερφή του Κάιζερ και την Κρήτη. Κερδισμένοι θα βγουν και οι Τούρκοι αλλά και οι Ρουμάνοι που με την ευκαιρία της δύσκολης θέσης της Βουλγαρίας θα της έχουν κηρύξει πόλεμο με αποτέλεσμα να κερδίσουν κάποια εδάφη.

Με το τέλος των Βαλκανικών λοιπόν η Ελλάδα θα βρεθεί με την Κρήτη επισήμως πλέον την Μακεδονία, την Ήπειρο και τα νησιά του Αιγαίου. Έχει δηλαδή διπλασιάσει περίπου τα εδάφη της κι αυτό αποτελεί σημαντικότατο γεγονός. Βέβαια στην πορεία του χρόνου αναμένεται να αλλάξουν πολλές φορές τα σύνορα ωστόσο σιγά σιγά φτάνουμε να έχουμε πάρει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της Σημερινής Ελλάδας.

Γενοκτονία του Ποντιακού ΕλληνισμούΤο τέλος των Βαλκανικών δεν θα φέρει και το τέλος των πολέμων. Ο επόμενος πόλεμος θα μείνει στην ιστορία ως ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρός. Σε αυτόν μπορεί να μην πάρει μέρος στην αρχή η Ελλάδα ωστόσο τελικώς θα λάβει από το 1916 μ.Χ. και μετά ενώ επίσης θα σημειωθεί εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα στην παγκόσμια ιστορία, η «Γενοκτονία των Ποντίων»!

Το 1914 με 1915 μ.Χ. θα ξεσπάσει κόντρα μεταξύ Κωνσταντίνου του Α΄ και Βενιζέλου σχετικά με το αν θα έπρεπε να λάβουμε μέρος στον πόλεμο ή όχι. Ο πρώτος είχε γίνει γνωστό ήδη πως ήταν Γερμανόφιλος, άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις σχέσεις με τον Κάιζερ ο οποίος είχε βοηθήσει στην αύξηση των εδαφών της Ελλάδας και για αυτό σε αυτόν τον πόλεμο θα ζητήσει μάλιστα να ταχθεί η Ελλάδα στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων. Ο Βασιλιάς λοιπόν θα κρίνει πως η Ελλάδα ή θα πρέπει να πάει με το πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων ή να μείνει ουδέτερη! Ο Βενιζέλος όμως υποστήριζε πως η Ελλάδα έπρεπε να ταχθεί στο πλευρό της Αντάντ! Θα υπάρξει μεγάλη ταραχή στις σχέσεις των 2 ηγετών και θα φέρει ως αποτέλεσμα τον «Εθνικό Διχασμό» το 1916 μ.Χ.!

Η Ελλάδα λοιπόν κόβεται στη μέση και σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Άμυνας με αρχηγό ποιον άλλο μα φυσικά τον Ελευθέριο Βενιζέλο! Η Κυβέρνηση θα ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Αντάντ, δυνάμεις της οποίας θα έχουν κάνει απόβαση στη Θεσσαλονίκη εκεί δηλαδή που ήταν και το Κίνημα Εθνικής Αμύνης. Προηγουμένως θα έχει καταληφθεί το οχυρό Ρούπελ από τις Γερμανοβουλγαρικές δυνάμεις χωρίς η Ελλάδα να συμμετέχει στον πόλεμο. Στα μέσα του 1917 μ.Χ. η Ελλάδα θα βρεθεί επισήμως στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και οι Έλληνες θα πολεμήσουν ηρωικά! Παράλληλα ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α΄ θα εκθρονιστεί ύστερα από τις πιέσεις των Αγγλογάλλων. Μαζί του θα απομακρυνθεί και ο διάδοχος του Γεώργιος ο Β΄. Έτσι στον θρόνο ανεβαίνει ο Αλέξανδρος ο Α΄ δευτερότοκος γιος του Κωνσταντίνου. Το 1918 μ.Χ. η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει στη «Μάχη στο Σκρα» τις Βουλγαρικές δυνάμεις τις οποίες και θα νικήσει. Με το τέλος του ίδιου χρόνου ο πόλεμος θα φτάσει στο τέλος του και θα αρχίσουν να υπογράφονται νέες συνθήκες.

Στην Ελλάδα μπορεί να υπήρξε μεγάλη επιτυχία ωστόσο υπήρξαν περιοχές στις οποίες υπήρξε τεράστια σκληρότητα. Ήδη πριν από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου φαίνεται πως είχε αποφασιστεί από την Τουρκία η ολοκληρωτική εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου. Ο πόλεμος θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να βάλουν μπροστά το σχέδιο το οποίο είναι γνωστό ως «Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού / Γενοκτονία των Ποντίων». Η Τουρκία άλλωστε είχε βαρύ ιστορικό αφού είχε επιδοθεί σε πολύ σκληρές πράξεις, μάλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί πως είχε διαπράξει αρκετές φορές ηπιότερης μορφής γενοκτονίες πολυάριθμες κιόλας φορές. Αυτή τη φορά όμως θα λάβει τόσο σκληρά μέτρα με μοναδικό σκοπό να αφανίσει τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Η Γενοκτονία θα περιλαμβάνει τρομερούς διωγμούς εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου ενώ θα σταματούσε κάθε φιλελεύθερος νόμος. Η δημιουργία ταγμάτων εργασίας είχε ως μοναδικό σκοπό την ολοκληρωτική εξόντωση. Έτσι όλοι οι Έλληνες Πόντιοι ηλικίας 20 περίπου με 45 περίπου ετών θα επιστρατευτούν και θα μεταφερθούν στα βάθη της Ανατολής. Από τα χέρια των Τούρκων φυσικά δεν θα γλιτώσουν ούτε οι Αρμένιοι στους οποίους θα σπεύσουν να κάνουν το ίδιο. Ουσιαστικά τα τάγματα εργασίας ήταν εργασία τόσο εξαθλιωτική που τελικώς κατέληγε εξοντωτική! Οι Τούρκοι δεν θα μείνουν μόνο εδώ αλλά θα ξεκινήσουν να κλέβουν, να σφάζουν, να βιάζουν, να εξαφανίζουν ελληνοπούλες, να καίουν ανθρώπους, να λεηλατούν και να πυρπολούν ολόκληρα χωριά. Όλα αυτά είχαν ως σκοπό να εξοντωθεί ο Ποντιακός Ελληνισμός και αφού αυτό γινόταν τότε θα ήταν πολύ πιο εύκολο να εκτουρκιστούν αυτοί που έχουν μείνει. Φυσικά εμπνευστής αυτής της ιδέας δεν ήταν άλλος από τον Κεμάλ Ατατούρκ και τους υπόλοιπους Νεότουρκους οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα εθνικιστές. Με την λήξη του πολέμου οι Πόντιοι ήλπιζαν σε παύση της Γενοκτονίας κάτι που έγινε και πράγματι, προφανέστατα καθώς είχαν χάσει οι Κεντρικές δυνάμεις από την Αντάντ. Τίποτα όμως δεν είχε τελειώσει, μόλις τώρα ξεκινούσαν!

Το 1919 μ.Χ. συγκεκριμένα ξεκινάει η δεύτερη φάση εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού. Ακόμα σκληρότερα τα μέτρα τώρα, νέες σφαγές και κρεμάλες αλλά και αποτρόπαια εγκλήματα θα αναγκάσουν τους Πόντιους να ανέβουν στα βουνά και να φτιάξουν αντάρτικο. Χάρη στον ηρωισμό τους θα σωθεί ένας μεγάλος αριθμός που σε σχέση με τα μέτρα δείχνει για άλλη μια φορά πως η ιστορία ενός τόπου δεν σβήνει έτσι απλά. Η Ελλάδα τώρα με τις Συνθήκες του Νεϊγύ και των Σεβρών το 1919 μ.Χ. και το 1920 μ.Χ. αντίστοιχα επεκτείνει εκ νέου τα εδάφη της και παίρνει την Δυτική και Ανατολική Θράκη και την Σμύρνη. Λίγο αργότερα ο Βασιλιάς της Ελλάδας Αλέξανδρος ο Α΄ θα πεθάνει ξαφνικά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι πληροφορίες θέλουν πως ύστερα από δάγκωμα μαϊμούς που είχαν μεταφερθεί στο Τατόι, έπαθε Σηψαιμία και πέθανε.

Τώρα οι οπαδοί του Κωνσταντίνου θα ζητήσουν να γίνει δημοψήφισμα για το ποιο πρόσωπο θα ανέβει στον θρόνο σε αντίθεση με τον Βενιζέλο ο οποίος θα θέλει στον θρόνο ν’ ανεβάσει έναν από τους γιους του Κωνσταντίνου. Η Ελλάδα θα μοιραστεί καθώς οι δύο πλευρές θα πορευθούν με συνθήματα εξωτερικής πολιτικής αυτή τη φορά. Οι Φιλελεύθεροι με τον Βενιζέλο ήταν της απόψεως πως ο πόλεμος στη Μικρά Ασία πρέπει να συνεχιστεί ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά δύναμη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη Μικρά Ασία συνεχιζόταν και είναι προφανές πως οι Έλληνες ήταν πλέον κουρασμένοι. Είναι γεγονός πως η Ελλάδα δεν είχε ξαποστάσει καθόλου καθώς βρισκόταν συνεχώς μέσα σε πολέμους που μόλις σταματούσαν άρχιζαν νέοι. Για αυτό οι ιδέες των Βασιλοφρόνων δηλαδή της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης που μιλούσαν για τερματισμό του πολέμου θα γίνουν δεχτές από τον Ελληνικό κόσμο με αποτέλεσμα ο Βενιζέλος να χάσει τις εκλογές.

Το Δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί θα φέρει στην εξουσία τον Κωνσταντίνο γεγονός που θα κάνει τις μεγάλες δυνάμεις να αρχίσουν να απομακρύνονται από την υποστήριξη της Ελλάδας. Άλλωστε οι «Προστάτριες Δυνάμεις» δεν ήθελαν και πολύ για να αλλάξουν στάση αφού ήταν και μια ευκαιρία για να προωθήσουν εκ νέου τα συμφέροντα τους. Έτσι ΔΕΝ θα βοηθήσουν ποτέ ούτε οικονομικά ούτε καν ηθικά, ούτε φυσικά με ανθρώπινες δυνάμεις την Ελλάδα στο μέτωπο στην Μικρά Ασία παρά τα όσα ειπώθηκαν στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων στην οποία δόθηκε εντολή να αποσταλεί στρατός στη Σμύρνη. Φυσικά δεν υπήρξε καμία εκτίμηση και για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ελλάδα αναμείχθηκε βοηθώντας τις Μεγάλες Δυνάμεις, κάτι το οποίο όμως ήταν προφανές καθώς τα συμφέροντα τους είχαν τελειώσει, δεν χρειαζόντουσαν την Ελλάδα πλέον.

Όταν τα Ελληνικά στρατεύματα θα αποβιβαστούν στην Σμύρνη ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος θα τα υποδεχτεί με τεράστιο ενθουσιασμό. Ο Μητροπολίτης θα μπει λοιπόν στο στόχαστρο των Τούρκων οι οποίοι θα τον θέλουν νεκρό. Γεννημένος το 1867 μ.Χ. σπούδασε στη Θεολογική σχολή της Χάλκης, χειροτονήθηκε, διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας και τέλος μετετέθη στην Σμύρνη. Ήταν ένας Μεγάλος Έλληνας ο οποίος στον ερχομό του Ελληνικού Στρατού είδε την Σωτηρία της Μικράς Ασίας. Τα πράγματα όμως δεν θα έπαιρναν αυτόν τον δρόμο.

Η Ελλάδα ξαφνικά θα βγαίνει εκτεθειμένη διεθνώς ύστερα από την θέση της. Είναι προφανές πως από το 1921 μ.Χ. οι Μεγάλες Δυνάμεις προετοίμαζαν το έδαφος για να αποχωρήσουν οι Ελληνικές δυνάμεις από εκεί κάτι που όμως δεν ήθελαν οι Έλληνες. Έτσι θα αποφασιστεί να δοθεί μάχη! Οι επιθέσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στο κέντρο και μάλιστα η Ελληνική πλευρά θα έχει μεγάλες επιτυχίες μέχρι την στιγμή που θα αποφασιστεί να μπει ο στρατός της Ελλάδας στην Άγκυρα και να την καταλάβει. Τα τουρκικά όμως στρατεύματα είχαν ανασυνταχθεί και έτσι οι Έλληνες άρχισαν να υποχωρούν συνεχώς ώσπου θα σταθεροποιηθούν τελικά σε μια περιοχή. Η Τουρκία τότε θα αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις τόσο με την Γαλλία όσο και με την Ιταλία και την Ρωσία!

Οι Έλληνες ήταν πλέον αβοήθητοι και σε πολύ άσχημη κατάσταση σωματική αλλά και ηθική. Έτσι το 1922 μ.Χ. θα γίνει η γενική επίθεση εναντίον των Ελληνικών Δυνάμεων οι οποίες θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν δυτικά. Η αρχή του τέλους για την Σμύρνη έχει ξεκινήσει. Με την πυρκαγιά που θα ξεσπάσει σε συνοικία της Σμύρνης θα σημάνει συναγερμός καθώς έχει μπει από Τούρκους. Οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να την σβήσουν αλλά οι Τούρκοι δεν θα τους αφήσουν. Με την είσοδο των Τούρκων στην Σμύρνη οι Έλληνες θα τρέξουν πανικόβλητοι στην Προκυμαία και πολλοί από αυτούς θα βρουν τραγικό θάνατο. Οι φήμες λένε πως οι Μεγάλες Δυνάμεις που είχαν ουδέτερο ρόλο εκεί όπως υποσχέθηκαν έκοψαν τα χέρια, έριξαν καυτό νερό ή έπνιξαν στη θάλασσα τους Έλληνες που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στα πλοία τους. Για άλλη μια φορά οι Μεγάλες δυνάμεις είχαν δείξει το αληθινό τους πρόσωπο!

Η Καταστροφή της ΣμύρνηςΜεγάλες σφαγές θα γίνουν στην πόλη και οι κάτοικοι του νησιού θα τρέξουν μέχρι και στα νεκροταφεία για να σωθούν. Οι Τούρκοι με την ευλογία των Μεγάλων Δυνάμεων θα έχουν καταφέρει αυτό που ήθελαν και το οποίο δεν ήταν να διώξουν τους Έλληνες αλλά να τους σκοτώσουν. Όσοι κάτοικοι τα κατάφεραν έφυγαν και η Σμύρνη γεμάτη φλόγες έγινε στάχτη. Είναι γεγονός πως στην φωτιά παραδόθηκαν πάνω από 60.000 κτίρια. Χαρακτηριστικό γεγονός θα είναι η Σφαγή του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου του οποίου θα του βγάλουν τα μάτια, θα του κόψουν την γλώσσα και τα αυτιά και σέρνοντας τον από τα μαλλιά και από τα γένια θα του τα ξεριζώσουν. Το έργο τους δεν θα τελειώσει εκεί καθώς θα τον δέσουν και θα τον σύρουν σε όλη την πόλη μέχρι που θα αρχίσει να κομματιάζεται. Η φριχτή αυτή σφαγή ήταν για άλλη μια φορά η ένδειξη του μίσους των Τούρκων για τους Έλληνες όμως ο Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος έγινε σύμβολο διότι ο ίδιος δεν εγκατέλειψε αν και ο ίδιος ήξερε τι τον περίμενε. Αυτός είναι κι ο λόγος που ανακηρύχθηκε Άγιος της Εκκλησίας μας!

Η Τεράστια αποτυχία θα έχει ως αποτέλεσμα η ηγεσία των Συνταγματαρχών να ζητήσει να παραιτηθεί ο Κωνσταντίνος και αυτό έγινε. Στον Θρόνο τώρα ανέβηκε ο Γεώργιος ο Β΄ και ο Κωνσταντίνος πέθανε ένα χρόνο αργότερα. Επίσης θα οριστεί ανακριτική επιτροπή και θα καταδικαστούν σε θάνατο πολιτικοί που κυβέρνησαν μετά τον Νοέμβριο του 1920 μ.Χ.! Με την συνθήκη της Λωζάνης το 1923 μ.Χ. η Ελλάδα έχασε την Ανατολική Θράκη, την Σμύρνη αλλά και κάποια νησιά του Αιγαίου. Ο Αγώνας των Ελλήνων τελικώς κατέληξε σε πανωλεθρία και η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις στην Τουρκία. Ο Τραγικός απολογισμός της Σμύρνης ήταν 50.000 ολόκληρα άτομα, όμως υπήρχαν κι άλλα άτομα. Ήταν οι ήρωες Πόντιοι που είχαν σφαγιασθεί στην Γενοκτονία τόσων χρόνων και ήταν 350.000 ολόκληρα άτομα. Η προσφορά του Ποντιακού Ελληνισμού ήταν μεγάλη πάντοτε! Η Γενοκτονία των Ποντίων σταματά τον ίδιο χρόνο με τις ανταλλαγές των πληθυσμών.

Η Ελλάδα πέρασε κι έζησε πολλά σημαντικά γεγονότα αυτή την υποπερίοδο. Κατάφερε να δει πως μπορεί να υπολογίσει τους κινδύνους, να δει τους συμμάχους και φυσικά να διδαχθεί. Μπορεί λοιπόν να χάσαμε την Σμύρνη και την Ανατολική Θράκη καταφέραμε όμως να κερδίσουμε την απαραίτητη γνώση, χρήση της οποίας ΔΕΝ θα κάνουμε ούτε την επόμενη περίοδο όπως θα χρειαζόταν για να αποφύγουμε ίσως κορυφαίες ζημιές που υπέστη η χώρα μας από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Την επόμενη υποπερίοδο μάλιστα η Ελλάδα θα ζήσει τον Μεγαλύτερο πόλεμο που έχει ζήσει η Παγκόσμια Ιστορία, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο η Ελλάδα θα καταφέρει για άλλη μια φορά να δείξει πως συνεχίζει να είναι ζωντανή και πως ποτέ δεν θα υποδουλωθεί σε κανέναν!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s