Νεότερη Ελλάδα-Αναδημιουργία του Κράτους

Η Ελλάδα αναδημιουργείται…
Η Ελλάδα με την συνθήκη της Αδριανούπολης θα γυρίσει μια νέα σελίδα στην ιστορία της. Από την περίοδο που ολόκληρος ο Ελληνισμός βρισκόταν κάτω από την Οθωμανική κυριαρχία τώρα ξεκινά να απελευθερώνεται. Με τον Αγώνα και τον Ηρωισμό τους οι Έλληνες καταφέρνουν να κερδίσουν το υπέρτατο αγαθό, την Ελευθερία. Με αυτό ως σύμβολο αγωνίστηκαν, πολέμησαν και κατάφεραν το ακατόρθωτο. Με την επανάσταση του ΄21 απέδειξε η ίδια η Ελλάδα σαν χώρα πως αυτοί που την κατοικούν είναι άξιοι απόγονοι των ηρώων που έζησαν στα αρχαία χρόνια. Το 1829 μ.Χ. λοιπόν αρχίζει μια νέα εποχή κατά την οποία θα συμβούν κορυφαία γεγονότα τα οποία θα επηρεάσουν την πορεία μας, άλλες φορές καλά κι άλλες φορές άσχημα. Το σημαντικό όμως είναι πως από το 1829 μ.Χ. η Ελλάδα αναγεννιέται για άλλη μια φορά καθώς οι Οθωμανοί δεν θα μπορέσουν να σβήσουν τον ελληνισμό παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς. Η Ελλάδα δεν θα πεθάνει ποτέ, η Ελλάδα θα μείνει ζωντανή και εισέρχεται στην εποχή την οποία ζούμε μέχρι και τις μέρες μας. Βρισκόμαστε στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα (1829 μ.Χ. – σήμερα)!

Πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας φυσικά ο Ιωάννης Καποδίστριας. Το έργο των κυβερνητών μετά το τέλος της επανάστασης θα είναι δύσκολο καθώς οι ίδιοι θα ασχοληθούν με την ανάπτυξη της. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως τα 400 χρόνια σκλαβιάς ήταν μια περίοδος κατά την οποία όχι μόνο δεν υπήρξε ανάπτυξη αλλά ούτε καν μια στάσιμη κατάσταση. Είναι γεγονός πως υπήρξε μεγάλη υποβάθμιση σε όλα τα θέματα! Τι θα έκαναν άραγε οι κυβερνήτες της Ελλάδας για να την φτιάξουν από την αρχή;

Το 1832 μ.Χ. λοιπόν θα έχουμε την δημιουργία του Βασιλείου της Ελλάδας και τον επόμενο ακριβώς χρόνο η Ελλάδα θα υποδεχτεί ως βασιλέα της τον δεκαεφτάχρονο ΄Όθωνα πρίγκιπα της Βαυαρίας της Γερμανίας ύστερα από πρόσκληση των Ελλήνων! Προφανέστατα οι Έλληνες δεν έχουν υπολογίσει πως οι Μεγάλες δυνάμεις κινιόντουσαν πάντα ανάλογα με τα συμφέροντα τους και ακόμα περισσότερο δεν πήραν τα μαθήματα τους από την Ελληνική Επανάσταση που έστω στις αρχές οι «Προστάτιδες δυνάμεις» έδειξαν μεγάλη αδιαφορία στα Ελληνικά Ζητήματα. Γενικώς οι αναταραχές που δημιουργήθηκαν με την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια το 1831 και η δημιουργία κλίματος εμφυλίου ήταν αρκετή για να σταματήσουν τελικά όλες οι ενέργειες και η Ελληνική πλευρά να περιμένει τον ερχομό του Όθωνα.

Μέχρι να ενηλικιωνόταν ο Όθωνας στην θέση του θα κυβερνούσε η Βαυαρική Αντιβασιλεία η οποία είχε έρθει μαζί του. Το εντυπωσιακό είναι πως θα κυβερνήσουν με τρόπο απολυταρχικό κάτι που θα το συνεχίσει κι ο Όθωνας μόλις πάρει την εξουσία. Είναι γεγονός πως καθόλου δημοκρατική διακυβέρνηση δεν θα υπάρχει. Ο ίδιος ο Βασιλιάς δεν θα παραχωρεί σύνταγμα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει επανάσταση η οποία θα σταματήσει με την παραχώρηση του. Ωστόσο η δράση του δεν θα τελειώσει εκεί καθώς το παλάτι συνεχώς θα δρα στην πολιτική ζωή και θα προκαλέσει την λαϊκή κατακραυγή με αποτέλεσμα το 1862 μ.Χ. να έρθει η κορύφωση στην κρίση μεταξύ παλατιού και πολιτικού κόσμου με επακόλουθο την εκθρόνιση του Όθωνα. Μετά από αυτό το 1863 μ.Χ. θα δοθεί η βασιλεία στον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο τον Α΄ κι έτσι από τον οίκο Βίτελσμπαχ θα περάσουμε στον οίκο των Γκλύξμπουργκ.

Τον επόμενο χρόνο τα Ιόνια Νησιά ως «Ιωνική Πολιτεία» η οποία είχε δημιουργηθεί από τους Άγγλους το 1815 μ.Χ. ύστερα από την φυγή των Βενετών το 1797 μ.Χ. θα παραχωρηθούν με την υπογραφή συνθήκης, στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα Ιόνια Νησιά θα γίνουν ξανά Ελληνικά με αρκετά σκληρούς όρους αλλά αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο το Κοινοβούλιο ψήφισε 14 χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1850 μ.Χ. την ένωση με την Ελλάδα, κάτι που απορρίφθηκε από την Μεγάλη Βρετανία. Οι χώρες που θα πιέσουν την κατάσταση θα είναι η Αυστρία κι η Ρωσία οι οποίες θα καταφέρουν το θετικό αυτό για την Ελλάδα αποτέλεσμα. Το 1878 – 1881 μ.Χ. με την Συνθήκη του Βερολίνου και την Συνδιάσκεψη της Κωνσταντινούπολης θα δοθεί στην Ελλάδα και η Θεσσαλία και τμήμα της Ηπείρου με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν τα εδάφη της χώρας αλλά και φυσικά τα ελληνικά εδάφη να επιστρέφουν σιγά σιγά εκεί που άνηκαν κανονικά!

Χαρίλαος ΤρικούπηςΑδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος εκσυγχρονιστής που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας είναι ο Χαρίλαος Τρικούπης ο οποίος θα γίνει πρωθυπουργός της χώρας το 1882 μ.Χ.. Γεννημένος το 1832 μ.Χ. θα σπουδάσει και θα έχει μια λαμπρή πορεία μέχρι πριν γίνει Κυβερνήτης της Ελλάδας. Από την στιγμή που θα αναλάβει όμως θα καταφέρει να αλλάξει το πρόσωπο ολόκληρης της χώρας! Ωστόσο εκείνη την εποχή δεν θα εκτιμηθεί το έργο του για τον λόγο κυρίως της προβληματικής οικονομίας της χώρας.

Έργα του θα είναι η ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου καθώς κατάφερε να λειτουργήσει παραπάνω από 900 σιδηροδρομικά χιλιόμετρα, η Σχολή Ευελπίδων, θα προσπαθήσει να θεσπίσει νόμους και να αναπτύξει την δύναμη της χώρας. Δική του δημιουργία ήταν και ο Ισθμός της Κορίνθου. Η ιδέα του Ισθμού της Κορίνθου χάνεται μέσα στον χρόνο.

Στη περιοχή της Κορινθίας και συγκεκριμένα στη Κόρινθο είχε δημιουργηθεί ένας πολύ πλούσιος πολιτισμός. Επί του Τυράννου της Κορίνθου Περιάνδρου ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους Επτά σοφούς της Αρχαιότητας θα μπει σε σκέψεις ο ίδιος ο Τύραννος. Η μεταφορά εμπορευμάτων από την ξηρά ήταν πολύ δύσκολο πράγμα κι έτσι έπρεπε κάτι να γίνει στην περιοχή. Έτσι η ιδέα έρχεται! Αν και στην αρχή είναι η διάνοιξη του σημείου τελικά αλλάζει γνώμη και λύνει το θέμα με την κατασκευή της Διολκού ενός δηλαδή λιθόστρωτου διαδρόμου που αποτελούταν από ξύλα αλειμμένα με λίπος. Αυτός ο διάδρομος συνέδεε την μια ακτή με την άλλη κι έτσι τα καράβια μεταφερόντουσαν δια ξηράς δηλαδή υπερισθμίζοντο! Τα πλοία φυσικά πλήρωναν «διόδια» για αυτό.

Το έργο δεν θα παρουσιάζει προβλήματα αλλά ο Δημήτριος ο Πολιορκητής το 307 π.Χ. θα θελήσει να βάλει μπροστά το σχέδιο του Περιάνδρου. Οι μηχανικοί που θα φέρει θα τον διαβεβαιώσουν πως είναι αδύνατο να γίνει αυτό καθώς θα υπήρχε κίνδυνος πλημμύρας περιοχών καθώς ήταν διαφορετική η στάθμη της θάλασσας στον Κορινθιακό απ’ ότι στον Σαρωνικό. Έτσι για 2η φορά θα εγκαταλειφθεί η ιδέα.

Στα Ρωμαϊκά Χρόνια θα ξαναέρθει το σχέδιο στην επιφάνεια και ο Ιούλιος Καίσαρας όπως και ο Καλιγούλας θα θελήσουν να φτιάξουν το έργο κάτι όμως που δεν θα ξεκινήσει καθόλου για διάφορους λόγους. Λίγα χρόνια αργότερα θα έρθει για 5η φορά η ιδέα να φτιαχτεί από τον Νέρωνα αυτή τη φορά. Αν και το έργο φαίνεται λοιπόν πως ξεκινά θα διακοπεί και με τον θάνατο του το έργο θα παραμείνει για άλλη μια φορά στα χαρτιά!

Αργότερα ο επόμενος που θα θέλει να το φτιάξει θα είναι ο Ηρώδης ο Αττικός ο οποίος δεν θα καταφέρει και πάλι τίποτα. Κατά την εποχή των Βυζαντινών θα γίνουν και πάλι προσπάθειες χωρίς να καταφέρει κανείς τίποτα. Μετά την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση και ο Καποδίστριας θα εξετάσει το θέμα και το ίδιο θα κάνει και ο Ζαΐμης χωρίς καμία όμως επιτυχία. Αυτός που θα καταφέρει να κάνει το αδύνατο δυνατό θα είναι ο Χαρίλαος Τρικούπης. Και ναι το έργο της Διάνοιξης του Ισθμού θα ξεκινήσει το 1882 μ.Χ. και η Πελοπόννησος θα γίνει «νησί» μέχρι το 1893 μ.Χ. όπου θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια αυτού του Θαυμαστού έργου! Με την διάνοιξη του θα έχει πραγματοποιηθεί ένα όνειρο των Ελλήνων 2400 ολόκληρων χρόνων.

Χωρίς αμφισβήτηση λοιπόν ο Χαρίλαος Τρικούπης υπήρξε χαρισματική μορφή και με το Τεράστιο έργο του κατάφερε να εκσυγχρονίσει ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν το σκέφτηκαν καθόλου οι Έλληνες όταν ο ίδιος δήλωσε στη βουλή το «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν». Τα χρόνια που είχαν περάσει είχαν αυξηθεί αρκετά οι φόροι και η Ελλάδα είχε πάρει και δάνεια για την ανάπτυξη της. Όλα τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τεράστια έργα και τελικώς όπως φάνηκε παρουσιάστηκε φοβερότατο οικονομικό πρόβλημα ύστερα από την πολιτική του Τρικούπη. Αυτό θα είναι αρκετό για να μην εκλεγεί στις επόμενες εκλογές. Ο ίδιος θα στεναχωρηθεί πολύ όπως φαίνεται και λίγο καιρό αργότερα θα πεθάνει. Είναι γεγονός λοιπόν πως η Ελλάδα μπορεί να πτώχευσε ωστόσο αν ο ίδιος ο Τρικούπης δεν είχε προβεί σε γενναία εκσυγχρονιστική Πολιτική δεν θα εξελισσόταν η Ελλάδα. Αποτέλεσε λοιπόν ο ίδιος έναν από τους κορυφαίους ηγέτες της σύγχρονης ιστορίας. Ένα από τα οράματα του επίσης θα είναι να ενώσει την Δυτική Ελλάδα με την Δυτική Πελοπόννησο μέσω του Ρίου – Αντιρρίου. Από αυτό μπορούμε να διακρίνουμε πως σαν άνθρωπος ήταν πολύ πολύ μπροστά από την εποχή του!

Την χρονιά που θα πεθάνει ο Χαρίλαος Τρικούπης στην Αθήνα θα διεξαχθεί το μεγαλύτερο Αθλητικό γεγονός που συνέβη στην μέχρι τότε ιστορία. Η συνεργασία του Έλληνα Δημήτριου Βικέλα με τον Γάλλο Πιερ ντε Κουμπερτέν θα έχει ως αποτέλεσμα την αναγέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το αρχαίο πνεύμα γεννιέται ξανά και μέσα από τους Ολυμπιακούς αγώνες θα διδαχθεί ολόκληρος ο κόσμος για το τι σημαίνει πολιτισμός. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν τα 1896 μ.Χ. που αλλού μα φυσικά στον τόπο γέννησης τους την Αθήνα. Ύστερα από τα τόσα χρόνια διακοπής τους τελικά ένας Έλληνας κι ένας Γάλλος θα καταφέρουν να φέρουν ξανά στη ζωή το κορυφαίο αθλητικό γεγονός όλων των εποχών. Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο του Έλληνα Δημήτριου Βικέλα ήταν εξαιρετικό και πως άδικα λησμονείται στις μέρες μας καθώς ήταν μέγας οραματιστής και κατάφερε να είναι και ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής! Πρώτος Χρυσός Μαραθωνοδρόμος, ο Σπύρος Λούης ο οποίος θα συμμετέχει μία και μοναδική φορά σε αθλητικό γεγονός. Το σίγουρο είναι πως κατάφερε να κάνει υπερήφανο και συνεχίζει να κάνει μέχρι και τις μέρες μας ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Ένα χρόνο μετά ξέσπασε ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897. Αυτή τη φορά οι Οθωμανοί θα βρεθούν μπροστά στο Βασίλειο της Ελλάδος. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των Τούρκων στην εφαρμογή φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στη διοίκηση του νησιού της Κρήτης από τον διοικητή ενώ είχε υπογραφεί ήδη η Συνθήκη του Βερολίνου με την οποία αυτές θα έπρεπε να προχωρήσουν. Οι συνεχείς επαναστάσεις των Κρητικών είχαν φέρει ως αποτέλεσμα την υπογραφή της συνθήκης. Η παραβίαση της συμφωνίας από τους ίδιους τους Τούρκους όμως είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν νέες επαναστάσεις στην Κρήτη. Η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων δεν θα είναι αρκετή για να μην ξεκινήσει μια περίοδος μεγάλης έντασης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων του νησιού παρά τις εγγυήσεις του Σουλτάνου. Αυτό συνέβαινε διότι οι τελευταίοι συνειδητοποίησαν πως σιγά σιγά το νησί θα περνούσε εκεί που ανήκει δηλαδή στην Ελλάδα. Θα ξεσπάσουν άγριες δολοφονίες ακόμη και εμπρησμοί χωριών. Όλα αυτά θα γίνονται με την ευλογία του Τουρκικού Στρατού που θα συμμετέχει σε αυτά τα γεγονότα και θα κυνηγήσει τους Έλληνες που θα καταφύγουν στα πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων.

Η Κρίση θα συνεχίζεται και επειδή η Ελλάδα δεν θα συμφωνούσε για τη δημιουργία αυτόνομου κράτους θα ξεσπάσει μεγάλη ένταση. Άγριες σφαγές θα πραγματοποιηθούν τόσο από τους Τούρκους κατοίκους του νησιού όσο και από τους Τούρκους στρατιωτικούς. Φυσικά στο νησί είχαν μεταβεί τόσο Ελληνικές όσο και Τουρκικές δυνάμεις. Τα Ελληνικά Στρατεύματα θα αποχωρήσουν ύστερα από λίγες εβδομάδες από την Κρήτη μετά και τις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων, για να μετακινηθούν στο Βόρειο τμήμα της χώρας που τότε εκτεινόταν ως τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Εκεί με τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο που θα έχει κηρυχθεί το 1897 μ.Χ. θα έρθουν σε σύγκρουση οι Έλληνες με τους Τούρκους στο Μέτωπο της Θεσσαλίας και της Ηπείρου!

Οι Έλληνες θα έχουν περάσει και στη Μακεδονία ώστε να ξεσηκώσουν τον Μακεδονικό λαό για επανάσταση Και στην περίπτωση του Θεσσαλικού υπό την αρχηγία του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου του Α΄ γιο του Γεωργίου του Α΄ και Βασιλιά της Ελλάδας και στην περίπτωση του Ηπειρώτικου Μετώπου οι Έλληνες στην αρχή θα σημειώσουν κάποιες επιτυχίες μετά όμως θα αρχίσουν να αποχωρούν με βαριές απώλειες. Η Τουρκία όμως είχε χάσει περισσότερο στρατό από ότι η Ελλάδα. Τελικώς επειδή οι μάχες θα συνεχίζονται τον ίδιο μόλις χρόνο (1897 μ.Χ.) οι «Προστάτριες Δυνάμεις» θα αναλάβουν δράση κι έτσι θα υπογραφεί μια ταπεινωτική για την Ελλάδα συνθήκη ειρήνης με την οποία όχι μόνο η Ελλάδα παρέδιδε τμήμα της Θεσσαλίας στην Τουρκία αλλά και θα τις πλήρωνε και πολεμικές αποζημιώσεις και θα υποχρεωνόταν να χάσει ορισμένες από τις ελευθερίες για τις οποίες είχαν αγωνιστεί οι Έλληνες στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα του ΄21!

Το θέμα όμως με την Κρήτη ακόμα δεν έχει λυθεί. Το 1898 μ.Χ. οι Τούρκοι θα κατασφάξουν πολλούς Χριστιανούς σε ένα γεγονός που θα μείνει στην ιστορία ως η «Σφαγή του Ηρακλείου» και αυτό θα αποτελέσει γεγονός για να πάρουν απόφαση οι ξένοι για την απομάκρυνση των Τούρκων. Έτσι κι έγινε κι αφού οι Τούρκοι έφυγαν και η Ελλάδα ήταν ταπεινωμένη από τον ατυχή πόλεμο σε Θεσσαλία κι Ήπειρο, δημιουργήθηκε η Κρητική Πολιτεία δηλαδή ένα αυτόνομο κράτος με Σύνταγμα στο οποίο θα συμμετείχαν και Έλληνες και Τούρκοι δηλαδή και Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Αυτό έγινε υπό την εποπτεία του Ύπατου Αρμοστή πρίγκιπα Γεωργίου, γιο του Βασιλιά της Ελλάδας, Γεωργίου του Α΄ καθώς το σύνταγμα το εξέδωσε ο ίδιος. Το 1897 με 1898 μ.Χ. με το τέλος του πολέμου και την δημιουργία της Κρητικής Πολιτείας ξεκινάει μια νέα υποπερίοδος για την Ελλάδα κατά την οποία θα αρχίσει να επεκτείνεται εδαφικά ώστε να αρχίσει να διαμορφώνει περίπου τα σύνορα που έχει σήμερα.

 

 

immensblue.gr

2 comments on “Νεότερη Ελλάδα-Αναδημιουργία του Κράτους

  1. Καλό είναι να βάζετε και την πηγή του άρθρου 🙂 Έτσι επιβραβεύεται ο κόπος του συγγραφέα ο οποίος έκανε αρκετή ώρα και πολύ μελέτη για να το γράψει. Επομένως δεν είναι όμορφο με ένα copy-paste να το οικειοποιείστε, αφήστε που έτσι δεν φαίνεστε και συνεπής προς τους επισκέπτες σας. 🙂 Το άρθρο προέρχεται συγκεκριμένα από το http://www.immenseblue.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s